Vecākais ārsts Francijā turpina strādāt Covid-19 krīzes laikā

gallery icon
10
Pasaulē
2020. gada 2. maijs, 07:28

FOTO: apbrīnojama varonība - ārsts Francijā 98 gados turpina darbu; viņu neaptur pat inficēšanās ar Covid-19

Jauns.lv

Pasaules mediju uzmanības lokā nonācis teju 99 gadus vecs ārsts no Francijas, kurš Covid-19 krīzes karstumā turpināja uzņemt un ārstēt pacientus.

“Al Jazeera” vēstī, ka Kristians Šenē ir vecākais ārsts valstī un praktizē jau 70 gadus. Viņš medijiem atklājis, ka vēlas palīdzēt cilvēkiem Parīzes “aizmirstajos” nostūros.

Medijs vēsta, ka pirms epidēmijas sākuma ārsta uzgaidāmajā telpā pacientu bijis tik daudz, ka dažiem nācies palikt uz ielas. Mediķis praktizē kādā no Parīzes priekšpilsētām, kur dzīvo cilvēki ar zemiem ienākumiem.

Viņa lēmums turpināt strādāt ir daļēji saistīts ar ģimenes ārstu trūkumu valstī. Lai arī Francija tiek uzskatīta par valsti, kurā ir viena no pasaulē labākajām veselības aprūpes sistēmām, ģimenes ārstu trūkums ir kritisks.

Visspilgtāk šī problēma ir vērojama lauku apvidos, kur miljoniem cilvēku ir grūtības tikt pie aprūpes. Problēma izgaismojas arī Parīzes trūcīgo iedzīvotāju vidū.

“Man ir gandrīz 99 gadi un daudzu iemeslu dēļ man būtu jāsamazina darba apjoms. Tagad strādāju mazāk nekā iepriekš, jo man ir jāuzmanās,” saka ārsts.

Viņš skaidro, ka daudzi pacienti viņa rajonā nevar laikus tikt pie ārsta, jo uz 19 000 iedzīvotājiem ir tikai trīs speciālisti. “Mums ir ļoti lipīga slimība, kas vēl nav skārusi daudzus cilvēkus. Esam bezspēcīgi,” saka ārsts.

Ārstam ir aizdomas, ka viņš nonāca kontaktā ar vairākiem Covid-19 inficētajiem “Tas būtu pārsteigums, ja es arī nebūtu [Covid-19” pozitīvs, jo īpaši tāpēc, ka kādu laiku man bija simptomi,” viņš stāsta. Mediķim nācās pārtraukt pieņemt pacientus klātienē un doties karantīnā, jo viņam bija jaunajam koronavīrusam raksturīgi simptomi. Tagad dakteris ir atgriezies darbā, taču ar pacientiem strādā attālināti, konsultējot viņus ar telefona un interneta starpniecību.

Zīmīgi, ka ārsts strādājis arī Otrā pasaules kara laikā, kad ārstējis vēdertīfa pacientus. Arī viņa dēls ir ārsts, taču viņš jau 67 gadu vecumā devās pensijā.