foto: REUTERS/SCANPIX
Žurnālisti atklāj jaunumus virs Ukrainas notriektās lidmašīnas lietā: tur figurējot augsta ranga Krievijas amatpersona
Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas centra "Bellingcat" pārstāvji apgalvo, ka identificējuši augsta ranga Krievijas Federālā drošības dienesta amatpersonu kā vienu no galvenajiem MH17 notriektā reisa lietas personāžiem.
Pasaulē
2020. gada 28. aprīlis, 18:49

Žurnālisti atklāj jaunumus virs Ukrainas notriektās lidmašīnas lietā: tur figurējot augsta ranga Krievijas amatpersona

Jauns.lv

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas centrs “Bellingcat” nācis klajā ar visnotaļ nopietniem apvainojumiem virs Donbasa Ukrainā notriektās MH17 reisa lidmašīnas lietā. Izmeklētāji apgalvo, ka ir identificējuši augstu Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) amatpersonu, kura bijusi tieši atbildīga par bēdīgi slavenās raķešu sistēmas “BUK” piegādi, kas lietota lidmašīnas notriekšanai.

Ar jauniem paziņojumiem par 2014. gada 17. jūlijā virs karadarbībā iesaistītās Ukrainas teritorijas notriekto ”Malaysian Airlines” reisu MH17, centrs “Bellingcat”, kā arī partneri, krievu medijs “The Insider” nāca klajā šodien.

Publikācijā tiek apgalvots, ka izmeklētājiem ir izdevies identificēt augsta ranga FDD amatpersonu, kura tolaik bijusi tieši atbildīga par bruņojuma piegādi separātistiem Ukrainas kara plosītajā teritorijā un, tātad – arī atbildīga par MH17 notriekšanā izmantoto “BUK” raķešu sistēmu.

Uzmanību sākotnēji pievērsis kāds segvārds

“Bellingcat” izvērstā publikācijā informē, ka noplūdušajās telefonsarunās, kuras pētītas, izmeklējot MH17 notriekšanu, jau iepriekš figurējis segvārds “Vladimirs Ivanovičs”.

No noklausītās saziņas bijušas secināmas sekojošas lietas: “Vladimirs Ivanovičs” ir augsta ranga Krievijas FDD amatpersona; viņš ir vairākkārt ceļojis uz Krimu no Maskavas; viņš ir iesaistīts notikumos Donbasā un, cita starpā atbild arī par separātistiem nepieciešamā militārā aprīkojuma sagādi.

Cenšoties noskaidrot “Vladimira Ivanoviča” patieso identitāti, “Bellingcat” un sadarbības partneru komanda pievērsās Ukrainas separātisko grupēju noplūdušajām telefonsarunām, rakstītajiem vēstījumiem un to analizēšanai, kā arī saistībā ar Ukrainas konfliktu noplūdušās, pieejamās kontaktinformācijas pētīšanai.

Sākotnēji šajos ar Ukrainas konfliktu saistītajos, nopludinātajos datos tika uzieta kontaktinformācija ar vārdu: Vladimirs Ivanovičs Burlaks.

Izmeklētājiem gan neizdevās visās pieejamajās Krievijas datubāzēs atrast kādu ar FDD saistītu personu ar šādu vārdu.

Izskan FDD amatpersonas vārds

Taču no apjomīgā datu daudzuma īpašu uzmanību pēcāk pievērsa jau zināmu Ukrainas separātisko grupējumu pārstāvju savstarpējā saziņa, kur tiek apspriests iepriekš minētais augsti stāvošais FDD pārstāvis ar segvārdu “Vladimirs Ivanovičs”.

Kādā no privātajām ziņām izskanēja, ka viņa īstais vārds esot Andrejs, un, ka viņš esot viens vietniekiem FDD direktoram.

Izmeklētāji tad pievērsās FDD amatpersonu apzināšanai, un pavisam ātri starp visiem augsta ranga darbiniekiem izcēlās persona ar vārdu: Andrejs Ivanovičs Burlaka – FDD integrētās Robežsardzes priekšnieka Vladimira Kulišova pirmais vietnieks.

Šis ir otrais “svarīgākais vārds” FDD hierarhijā, zem paša FDD direktora Aleksandra Bortņikova.

foto: ekrānuzņēmums no video
Kā apgalvo "Bellingcat", MH17 traģēdijā lomu spēlējis Krievijas FDD integrētās Robežsardzes priekšnieka pirmais vietnieks Andrejs Ivanovičs Burlaka.

Kā savā publikācijā apgalvo “Bellingcat”, viena uzvārda burta atšķirību (salīdzinot ar nopludinātajā separātistu kontaktinformācijā atrodamo vārdu: Vladimirs Ivanovičs Burlaks), varot izskaidrot ar vienkāršu neuzmanību vai pārpratumu, proti, tā pilnā vārda: Andrejs Ivanovičs Burlaks uzvārdu savā kontaktu listē (kura pēcāk noplūdusi) ierakstījis tās īpašnieks.

Balss audio ierakstu analīze pastiprina aizdomas par FDD amatpersonas iesaisti

Lai gūtu stingrākus pierādījumus tam, ka Ukrainas separātisti 2014. gadā saistībā ar ieroču u.c. nepieciešamību sagādi kontaktējās tieši ar augsto FDD amatpersonu, “Bellingcat” atrada vairākus videoierakstus, kuros redzams/dzirdams, kā Andrejs Ivanovičs Burlaka sniedz komentārus medijiem.

Pēc balss ierakstu salīdzinājumiem starp konkrētajiem TV sižetiem un noplūdušajām sarunām, kas starp kaujiniekiem notikušas Ukrainas konflikta karstākajos gados (tostarp 2014. gadā), kļuvis skaidrs, ka pastāv “ticama iespēja”, ka balss pieder minētajai FDD amatpersonai Andrejam Ivanovičam Burlakam. Audio paraugi pārbaudēm sūtīti uz Kolorado universitāti ASV.

Kā norāda “Bellingcat” pārstāvji, šis atzinums neesot nedz galvenais vai vienīgais, bet gan viens no daudziem pierādījumiem, kas centram ļaujot pārliecināti apgalvot, ka par BUK kā arī citu ieroču sagādi un nodošanu Ukrainas separātistiem bijusi atbildīga konkrētā FDD amatpersona – Andrejs Ivanovičs Burlaka.

Par MH17 traģēdiju:

Aviokompānijas “Malaysian Airlines” reiss MH17 bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad to virs Ukrainas austrumiem notrieca Krievijā ražota raķete.

Traģēdijā nebija izdzīvojušo. Lidmašīnas “Boeing 777” atlūzas tika izmētātas Hraboves ciemata teritorija apkārtnē, kuru tobrīd jau kontrolēja prokrieviskie separātisti, kuri karoja ar Ukrainas valdības spēkiem.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušā gada jūnijā identificēja četrus aizdomās turamos lietā par lidmašīnas notriekšanu.

Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Viņu aizturēšanai izdoti starptautiskie orderi.Trīs aizdomās turamo – Krievijas pilsoņu Igora Girkina un Sergeja Dubinska, kā arī Ukrainas pilsoņa Leonīda Harčenko – tiesāšana var notikt aizmuguriski, paziņoja vecākais tiesnesis Hendriks Stēnheiss.

Ceturto aizdomās turamo Krievijas pilsoni Oļegu Pulatovu pārstāvēs advokāts, bet arī viņš pats prāvā nebūs klāt, piebilda tiesnesis. Prāva notiek pēc Nīderlandes likumiem, un tiesas kolēģijā ir pieci tiesneši – trīs pastāvīgie un divi vietnieki. Sēdes ieplānotas līdz 2021. gada marta beigām, un tām varēs sekot līdzi translācijā internetā.

Prāva notiek Badhūvedorpā netālu no Amsterdamas Shipholas lidostas, no kuras liktenīgajā reisā 2014. gada 17. jūlijā devās Malaizijas lidmašīna.

Šajā katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.