foto: REUTERS/SCANPIX
30 000 mirušo amerikāņus neattur - viņi baros dodas ielās, protestējot pret pārvietošanās ierobežojumiem
Amerikāņi protestē pret pārvietošanās aizliegumu pandēmijas laikā
2020. gada 16. aprīlis, 14:31

30 000 mirušo amerikāņus neattur - viņi baros dodas ielās, protestējot pret pārvietošanās ierobežojumiem

Jauns.lv

Laikā, kad pasaulē plosās Covid-19 un ASV statistikas ziņā kļuvusi par pašreiz drūmāko slimības skarto valsti, daudzi amerikāņi vairākos štatos devušies ielās, lai protestētu pret pārvietošanās ierobežojumiem, ziņo "USA Today".

Daudzi protestētāji ir saniknoti par ierobežojumu izraisītajām ekonomiskajām sekām. Bezdarbs ASV šogad martā palielinājies līdz 4,4%, salīdzinot ar 3,5% februārī, tādējādi reģistrēts straujākais kāpums pēdējo vairāk nekā 45 gadu laikā, liecina ASV Nodarbinātības ministrijas jaunākā informācija. Pagājušajā nedēļā vien 5,5 miljoni amerikāņu nokļuvuši bezdarbnieka statusā.

Amerikāņi protestē pret pārvietošanās aizliegumu pandēmijas laikā

Laikā, kad pasaulē plosās Covid-19 un ASV statistikas ziņā kļuvusi par pašreiz drūmāko slimības skarto valsti, daudzi amerikāņi vairākos štatos ...

gallery icon

Protesti notika laikā, kad ASV prezidents Donalds Tramps kopā ar gubernatoriem diskutēja par to, kad štatiem vajadzētu samazināt ierobežojumus, kas ieviesti, lai nodrošinātu, ka cilvēki ievēro sociālo distancēšanos.

Tramps, kuram novembrī paredzēts kandidēt prezidenta vēlēšanās uz jaunu pilnvaru termiņu, pirmdien draudēja piemērot savu "totālo" varu, lai piespiestu štatu gubernatorus sekot viņa rīkojumiem par Covid-19 ierobežojošo pasākumu izbeigšanu. Otrdien gan viņš sacīja, ka negrasās izdarīt "nekādu spiedienu" uz gubernatoriem.

"Mēs atvērsim štatus - dažus ātrāk nekā citus," Tramps trešdien sacīja preses  konferencē. "Mēs domājam, ka daži no štatiem var tikt atvērti pirms 1.maija termiņa." 

Daži no štatiem, kuros notika protesti, bija Mičigana, Ohaio, Kentuki, Jūta, Virdžīnija un Ziemeļkarolīna.

Slimi cilvēki, mirušo ķermeņi un nogurušas sejas - Ņujorkas ikdiena 2020.gada aprīlī

Ņujorka kļuvusi par Covid-19 visplašāk skarto vietu ASV. Līdz otrdienai Ņujorkā konstatēti vairāk nekā 108 tūkstoši saslimušo, 7 349 cilvēki ...

gallery icon

Mičiganā protestētāji ielās devās savās automašīnās, tās izrotājot ar dažādiem saukļiem. Mičiganā inficēšanās gadījumu skaits pagājušajā nedēļas nogalē nedaudz mazinājās, taču pirmdien gan infekcijas, gan nāves gadījumu skaits atkal pieauga. Šajā štatā pārvietošanās ierobežojumi ir spēkā no 23.marta un tikuši pagarināti līdz 1.maijam. Mičiganā ir trešais augstākais koronavīrusu nāves gadījumu skaits valstī.

Kentuki iedzīvotāji savukārt izgāja ielās un protestēja, pūšot taures un izkliedzot saukļus laikā, kad notika gubernatora televīzijas paziņojums par situāciju. Aptuveni 100 protestētāji, no kuriem liela daļa neievēroja ieteicamo distanci, skandēja saukļus "mēs gribam strādāt" un "fakti pār bailēm". Kentuki no Covid-19 līdz šim miruši vairāk nekā 120 cilvēku, bet inficējies 2291.

Arī Ohaio un Jūtā aptuveni 100 iedzīvotāji izgāja ielās ar karogiem un plakātiem, paužot nepatiku pret norīkojumu uzturēties mājās. Kāda vietējā mazā uzņēmēja atzīst, ka viņu protestēt mudinājusi tieši situācija ģimenē, kad bez darba ir palikusi gan viņa, gan viņas meita, bet vīram darba ir palicis daudz mazāk. 

Ziemeļkarolīnā policija kādu protestētāju arī arestējusi, savukārt Virdžīnijā iedzīvotāji paziņojuši, ka nākamā grupa gatavojas protestiem arī rīt. “Slimu cilvēku norīkošanu palikt mājās valdība sauc par karantīnu, bet veselu cilvēku piespiešana sēdēt mājās, liekot slēgt uzņēmumus un baznīcas, ir tirānija," teikts protestētāju izplatītajā paziņojumā presei. Virdžīnijā pārvietošanās ierobežojumi būs spēkā līdz pat 10.jūnijam.

Viena diena ņujorkiešu Hasebroku ģimenē pandēmijas laikā

Ziņu aģentūras "Reuters" fotogrāfi piedāvā ieskatu Hasebroku ģimenes dzīvē laikā, kad viņu apdzīvotajā Ņujorkā plosās Covid-19.

gallery icon

Jauns.lv jau ziņoja, ka ASV pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēti 2569 jauni nāves gadījumi ar Covid-19, kas ir pasaulē lielākais jauno upuru skaits vienā diennaktī kopš jaunā koronavīrusa globālās pandēmijas sākuma, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes trešdienas vakarā apkopoti dati. 

ASV kopš pandēmijas sākuma ir reģistrēti vismaz 28 326 nāves gadījumi ar Covid-19, un valsts tagad ir pirmajā vietā pasaulē gan nāves gadījumu, gan infekcijas gadījumu skaita ziņā.