foto: AP/Scanpix
Pompeo: G7 ir vienisprātis, ka Ķīna izplata dezinformāciju
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.
Pasaulē
2020. gada 25. marts, 22:36

Pompeo: G7 ir vienisprātis, ka Ķīna izplata dezinformāciju

Jauns.lv / LETA

Pasaules septiņu industriāli attīstīto valstu grupas G7 ārlietu ministri sarunās trešdien bijuši vienisprātis, ka Ķīna izvērš "dezinformācijas" kampaņu par koronavīrusa pandēmiju, pavēstīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Pilnīgi visas valstis, kas piedalījās sarunās šorīt, skaidri zina par dezinformācijas kampaņu, kurā Ķīnas Komunistiskā partija ir iesaistīta, cenšoties novirzīt no tā, kas patiesībā ir noticis," pēc sarunām, kas piesardzības pasākumu dēļ notika videokonferences režīmā, žurnālistiem sacīja Pompeo.

Šomēnes Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Žao Lidzjaņs tviterī izteica mājienu, ka vīrusu uz Uhaņas pilsētu, kas kļuva par Covid-19 pirmo epicentru Ķīnā, atveduši ASV karavīri.

ASV reaģēja, izsaucot Ķīnas vēstnieku un apsūdzot Ķīnu "sazvērestības teoriju izplatīšanā" un centienos "novērst kritiku par savu lomu, kas tai bija, aizsākot globālo pandēmiju un neinformējot pasauli".

ASV prezidents Donalds Tramps vēl pagājušajā nedēļā uzstāja, ka jaunā koronavīrusa dēvēšana par "ķīniešu vīrusu", nav nekas aplams.

Prezidents arī nosodīja Ķīnu par, kā teica Tramps, dezinformācijas kampaņu, ko tā izvērsusi, vainojot ASV karavīrus vīrusa uzliesmojumā. 

"Ķīna izplatīja informāciju, kas bija aplama," viņš sacīja.

"Man nepatika tas, ka Ķīna apgalvoja, ka mūsu karavīri viņus ar to ir aplipinājuši. Mūsu karavīri nevienu nav aplipinājuši," uzsvēra Tramps.