foto: AP/Scanpix
MH17 traģēdijas upuru tuvinieki no Krievijas pieprasa atbildes: "Mums nepieciešama patiesība. Tikai!"
Notriektās lidmašīnas upuru radinieki pie baltajiem krāsliem iepretim Krievijas vēstniecībai Hāgā.
Pasaulē
2020. gada 9. marts, 19:25

MH17 traģēdijas upuru tuvinieki no Krievijas pieprasa atbildes: "Mums nepieciešama patiesība. Tikai!"

Jauns.lv

Notriektā 2014. gada „Malaysia Airlines” reisa MH17 upuru radinieki 8. martā Hāgā iepretim Krievijas vēstniecībai rīkoja protestu. Dienu, pirms tika uzsākta tiesas procedūra, kurā sāka tiesāt četrus aizdomās turamos, kuri apsūdzēti par 298 pasažieru un lidmašīnas apkalpes locekļu slepkavību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ģimenes locekļi un draugi zālienā pretī Krievijas vēstniecībai uzstādīja 298 baltus krēslus, kas simbolizē upurus. Viņi aicināja Krieviju sadarboties ar traģēdijas izmeklētājiem.

Reisa MH17 upura jaunākais brālis Pjets Plogs stāsta: "Akcijas ideja ir likt Krievijai pilnīgi skaidri saprast, ka tai ir jāsadarbojas ar izmeklētājiem. Līdz šim krievi ir kavējuši izmeklēšanas gaitu vai arī nav sadarbojušies ar kopīgo izmeklēšanas grupu."

"Viņi aiz aizkariem to redzēs, bet nav iznākuši no vēstniecības, lai ar mums parunātu," turpina Plogs.

foto: AP/Scanpix
Notriektās lidmašīnas upuru radinieki pie baltajiem krāsliem iepretim Krievijas vēstniecībai Hāgā.

Kāda cita lidmašīna traģēdijas upura radiniece Lusija Van der Kerka stāsta: "Mūs ļoti sāpina tas, ka Krievija centās visu noslēpt.  Tad, kad tas notika, neviens netika pie upuru ķermeņiem un tuvinieku mantām, un tas sāp."

"Šis stāsts mums nekad nebeigsies, jo mēs neatgūsim savu tanti. Tie cilvēki nekad neatgriezīsies, un tas vienmēr sāpēs," turpina sieviete.

Notriektā reisa MH17 upuru radinieki Hāgā iepretim Krievijas vēstniecībai rīko protesu

Notriektā 2014. gada „Malaysia Airlines” reisa MH17 upuru radinieki 8. martā Hāgā iepretim Krievijas vēstniecībai rīkoja protestu. Ģimenes locekļi un ...

gallery icon
15

Uz krēsla izvietotā piemiņas plāksnē krievu un angļu valodā bija rakstīts: "Gaidām atbildību un pilnīgu skaidrību. Mīļā piemiņā visiem 298 "Malaysia Airlines" MH17 pasažieriem, 2014. gada 17. jūlijs.  Cilvēcīgums pirms politikas."

Lidmašīnas upura brālis Sanders Van Luiks stāsta: "Mums ir svarīgi šeit šodien būt. Mēs cenšamies norādīt to, ka Krievijai joprojām ir parādā dažas atbildes. Viņiem ir jāpaskaidro daudzas lietas, kas joprojām ir paslēptas."

MH17 bija ceļa no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad to virs Ukrainas austrumiem notrieca Krievijā ražota raķete. Traģēdijā nebija izdzīvojušo, Boeinga 777 atlūzas tika izmētātas Hraboves ciemata teritorija apkārtnē, kuru kontrolēja prokrieviskie separātisti, kuri karoja ar Ukrainas valdības spēkiem.

Nīderlandes eksperti apskata lidmašīnas upuru mirstīgās atliekas vagonos

gallery icon
25


Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušā gada jūnijā identificēja četrus aizdomās turamos lietā par lidmašīnas notriekšanu. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Viņu aizturēšanai izdoti starptautiskie orderi.

Trīs aizdomās turamo - Krievijas pilsoņu Igora Girkina un Sergeja Dubinska, kā arī Ukrainas pilsoņa Leonīda Harčenko - tiesāšana var notikt aizmuguriski, paziņoja vecākais tiesnesis Hendriks Stēnheiss.

Nīderlandē sagaida mājās notriektās lidmašīnas upurus

Ar divām lidmašīnām otrdien Nīderlandē nolaidās pirmie 40 koka zārki - tajos gulēja pilsoņi, kuru dzīve aprāvās brīdī, kad "Malaysia ...

gallery icon
40


Ceturto aizdomās turamo Krievijas pilsoni Oļegu Pulatovu pārstāvēs advokāts, bet arī viņš pats prāvā nebūs klāt, piebilda tiesnesis.

Prāva notiek pēc Nīderlandes likumiem, un tiesas kolēģijā ir pieci tiesneši - trīs pastāvīgie un divi vietnieki.

Sēdes ieplānotas līdz 2021.gada marta beigām, un tām varēs sekot līdzi translācijā internetā.

Prāva notiek Badhūvedorpā netālu no Amsterdamas Shipholas lidostas, no kuras liktenīgajā reisā 2014.gada 17.jūlijā devās Malaizijas lidmašīna.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās