foto: REUTERS/SCANPIX
Visiem 50 gadus veciem Alabamas vīriešiem draudēja piespiedu sterilizācija
Piespiedu sterilizācija Alabamas štata vīriešiem tomēr nedraud.
2020. gada 15. februāris, 20:36

Visiem 50 gadus veciem Alabamas vīriešiem draudēja piespiedu sterilizācija

Jauns.lv

Ar ļoti radikālu priekšlikumu klajā nākusi ASV Alabamas štata demokrātu deputāte Rolanda Holisa, kura pagājušajā nedēļā iesniegusi likumprojektu par vazektomijas veikšanu visiem 50 gadus sasniegušajiem vīriešiem, kā arī visiem tiem, kuriem jau ir trīs bērni.

Nav nekāds pārsteigums, ka šis deputātes priekšlikums izpelnījies pamatīgu kritikas devu. Viņa pati savu ideju skaidro, kā pretreakciju abortu aizliegumam Alabamas štatā, ko 2019. gadā oktobrī uz laiku bloķējis federālais tiesnesis.

Pēc Holisas domām, pērnā gada aizliegums Alabamas štatā, kur vairākumā ir republikāņi, sievietēm pilnībā atņem izvēles tiesības, ko ar šādu likumu varētu kompensēt.

"Atbildība ne vienmēr ir jāuzņemas tikai sievietēm. Lai radītu bērnu vajag divus. Šāds likums palīdzētu izvairīties gan no grūtniecības, gan nevēlamu mazuļu aborta," savu viedokli pauž demokrātu deputāte.

Par notikušo visai pārsteigts ir arī Alabamas štata Tieslietu komitejas priekšsēdētājs republikāņu pārstāvis Džims Hils, kurš sarunā ar CNN neslēpj, ka šis ir dīvainākais likumprojekts kādu jebkad redzējis: "Nekad neesmu redzējis priekšlikumu, kas kas mēģinātu sterilizēt cilvēku, vīrieti vai sievieti."

foto: Twitter.com
Idejas autore Rolanda Holisa.

Tikmēr pati Holisa intervijā ar WSFA bija apmierināta ar savu ideju un saskata, ka šādā veidā palīdz sievietēm: "Gadu no gada turpina ieviest jaunus likumus, kas cenšas diktēt noteikumus pār sievietes ķermeni un viņas reproduktīvajām tiesībām.”

Rolanda Holisa vēlas nosūtīt ziņu, ka "vīriešiem nevajadzētu pieņemt tiesību aktus, ko sievietes dara ar saviem ķermeņiem"

Amerikas Pilsoņu brīvības savienības (Alabamas štata) izpilddirektors Randals Māršals uzslavēja Holisu par paziņojumu un drosmi, bet sacīja, ka likumprojektu tālāk nevirzīs.

* Vazektomija ir vīriešu ķirurģiskā kontracepcija, kad tiek pārgriezti un pārsieti abpusēji sēklas saites, caur kurām no sēkliniekiem tiek izvadīti gatavi spermatozoīdi.