foto: scanpix
FOTO: gadsimta vētra “Siara” aiz sevis atstāj iespaidīgus postījumus Eiropā
Pasaulē
2020. gada 10. februāris, 10:24

FOTO: gadsimta vētra “Siara” aiz sevis atstāj iespaidīgus postījumus Eiropā

Jauns.lv / LETA

Vētras "Siara" dēļ Eiropā gājuši bojā vairāki cilvēki, pirmdien atcelti simtiem avioreisu, nopietni traucēta dzelzceļa kustība, bet tūkstošiem mājsaimniecību palikušas bez elektrības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iespaidīgi FOTO: vētra “Siara” Eiropā atstāj pamatīgus postījumus

gallery icon
56

Krītošiem kokiem uzgāžoties automašīnām, gājuši bojā trīs cilvēki - viens Čehijā, viens Slovēnijas ziemeļos un viens Anglijā.

Divi cilvēki miruši arī Polijā slēpošanas kūrortā netālu no robežas ar Slovākiju. Viņus nositis jumts, ko vējš norāva ēkai, kurā tika izīrēts slēpošanas aprīkojums. Vēl divi cilvēki tika ievainoti, ziņo policija.

Zviedrijā viens cilvēks noslīcis, ezerā apgāžoties laivai, kurā viņš atradās kopā ar vēl vienu cilvēku. Vīrietis tika izskalots krastā un vēlāk nomira. Otrs cilvēks vēl nav atrasts, vēsta laikraksts "Aftonbladet".

Zārbrikenē, Vācijas rietumos, krītot kokiem, pirmdien ievainoti divi cilvēki, un krītoši koki satraumējuši vairākus cilvēkus arī Ziemeļreinā-Vestfālenē.

Svētdien vētra plosījās virs Lielbritānijas un Īrijas, bet pirmdien vētra pārvietojās dienvidu virzienā pāri Francijai un Vācijai, kur tai dots nosaukums "Sabīne".

Francijā, kuru vētra lielā mērā jau atstājusi, šorīt bez elektrības bija aptuveni 130 000 mājsaimniecību no Bretaņas rietumos līdz valsts vidienei un austrumu apgabaliem.

Francijā piekrastes rajonos vēja ātrums sasniedza 130 kilometrus stundā (36 metrus sekundē), un meteorologi prognozē, ka Francijai piederošajā Korsikas salā Vidusjūrā šodien vēja ātrums var pieaugt līdz pat 200 kilometriem stundā (56 metriem sekundē). Francijā 31 departamentā vētra sagāzusi kokus un elektrības stabus, ēkām norauti jumti, vēsta ugunsdzēsības un glābšanas dienesti.

Uz A2 šosejas, kas savieno Beļģiju un Franciju, spēcīgais vējš apgāzis uz sāniem kravas automašīnu.

Lielbritānijā vētra svētdien smagi skārusi valsts ziemeļdaļu, kur daudzviet pieredzēti plūdi.

Vējiem sasniedzot viesuļvētras spēku, kā arī lielo lietavu dēļ Lielbritānijā daudzviet atcelti vai aizkavēti avioreisi, traucēta dzelzceļa un prāmju satiksme.

Tomēr aviokompānija "British Airways" ziņo, ka pirmdienas grafiks traucēts minimāli.

Lielbritānijā spēcīgākais vējš reģistrēts Aberdaronā, Velsā, kur vēja ātrums sasniedzis 150 kilometrus stundā (42 metrus sekundē).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pirmdien dienesti izziņojuši 170 brīdinājumus par plūdiem, pamatā Anglijas ziemeļos un dienvidu piekrastē.

Lielbritānijā vissmagāk cietušas Hebdenbridža un Mitolmroida, rietumu Jorkšīrā, kur applūdušas ielas, bet automašīnas palikušas zem plūdu ūdeņiem.

Svētdienas vakarā bez elektrības Lielbritānijā bija 62 000 mājsaimniecību. Šorīt elektroapgāde vēl nebija atjaunota aptuveni 20 000 mājsaimniecību.

Lai gan vētra Lielbritāniju jau ir pametusi, meteorologi prognozē, ka laikapstākļi vēl kādu laiku būs nemierīgi, un Anglijas ziemeļos un Skotijā iespējami sniegputeņi.

Pērtā, Skotijā, daļēji sabrūkot kāda kroga jumtam, ievainoti trīs cilvēki, vēsta vietējie mediji.

Savukārt Skotijas pilsētā Hoikā, kas robežojas ar Angliju, vētrā sabrucis un iegāzies upē kāds viesu nams un bistro. Par laimi, neviens cilvēks nav cietis.

Vācijā Bavārijas ziemeļos šorīt bez elektrības bija palikuši aptuveni 50 000 mājsaimniecību.

Vācijā vētras dēļ atcelti daudzi avioreisi. Traucēta satiksme Frankfurtes, Berlīnes, Minhenes, Ķelnes un Hannoveres lidostās, bet Diseldorfā svētdien tika atcelti 120 reisi.

Ķelnes, Minhenes un Diseldorfas lidostas brīdinājušas, ka avioreisi tiek atcelti arī pirmdien.

Frankfurtes lidosta brīdinājusi, ka pirmdien atcelti 130 reisi.

Atcelti arī 240 reisi no Amsterdamas Shipholas lidostas, kas ir trešā noslogotākā Eiropā, un tas ietekmējis lidsabiedrību "KLM, "British Airways", "easyJet" un "Lufthansa" darbu.

Beļģijā apturēts piekrastes vēja parks, jo brāzmās drošības apsvērumu dēļ automātiski pārtraukušas darboties turbīnas.

Vācijā apturēta vilcienu satiksme pa maģistrālajām līnijām.

Vējš bija tik spēcīgs, ka "mēs svētdienas vakarā bijām spiesti pilnībā apturēt satiksmi par maģistrālajām līnijām", sacīja dzelzceļa uzņēmuma "Deutsche Bahn" pārstāvis sakariem ar presi Ahims Štauss.

Arī Beļģijā izsludināts oranžais brīdinājums, bet no Briseles lidostas un uz to atcelti 60 reisi.

Briselē sagāzti koki un stalažas, turklāt dažām ēkām nodarīti postījumi. Tiesa gan, nav ziņu, ka būtu ievainotie.

Vācijā vētras dēļ vairākās pilsētās un reģionos skolās atceltas mācības.

Meteorologi prognozē, ka kalnainos apvidos Vācijas dienvidos vēja brāzmas šodien var sasniegt 140 kilometrus stundā (38,8 metrus sekundē).

Čehijā vētras dēļ elektroapgāde traucēta aptuveni 96 000 mājsaimniecību, un Prāgas starptautiskajā lidostā atcelti vismaz septiņi avioreisi, tostarp lidojumi uz Cīrihi, Frankfurti, Diseldorfu, Londonu un Amsterdamu.

Aviokompānijas "Qatar Airways" lidmašīna šorīt tika novirzīta no Prāgas uz Vīni, jo slikto laikapstākļu dēļ piloti nespēja nosēdināt lidmašīnu.

Čehijā traucēta arī dzelzceļa satiksme, jo sliedes vairākās vietās nobloķējuši vētras nolauzti koki.