foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas parlamentā notiek pēdējie balsojumi par breksita likumprojektu
Pasaulē
2020. gada 22. janvāris, 20:20

Lielbritānijas parlamentā notiek pēdējie balsojumi par breksita likumprojektu

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas parlamentā trešdien notiek pēdējie balsojumi par breksita likumprojektu, kas ļaus Lielbritānijai 31.janvārī izstāties no Eiropas Savienības (ES).

Pārstāvju palāta jau bija apstiprinājusi breksita likumprojektu, taču Lordu palāta nobalsoja par grozījumiem, kas attiecas uz ES pilsoņu tiesībām pēc breksita un bēgļu bērniem.

Kad likumprojekts šodien atgriezās Pārstāvju palātā, deputāti noraidīja minētos grozījumus, un nosūtīja to atpakaļ uz Lordu palātu.

Ja Lordu palāta atteiksies no grozījumiem, Lielbritānijas karaliene Elizabete II jau ceturtdienas rītā varētu dot formālu piekrišanu likumprojektam.

Likumprojekta apstiprināšana būs milzīga uzvara premjerministram Borisam Džonsonam, kurš valdības vadītāja amatā stājās pagājušajā gadā, solot realizēt breksitu.

Džonsona priekštece amatā Terēza Meja 2018.gadā panāca breksita vienošanos ar Briseli, bet britu parlaments trīs reizes šo vienošanos noraidīja. Pēc tam Meja atkāpās no amata.

Džonsons piekrita izmaiņām breksita līgumā, bet piedzīvoja vairākas sakāves parlamentā, kas nespēja vienoties par to kad, kā un vai vispār breksits būtu jāīsteno.

Pagājušajā mēnesī notikušās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas mainīja situāciju, Džonsonam atgriežoties premjera amatā ar lielu konservatīvo vairākumu Pārstāvju palātā.

Taču Džonsonam nav vairākuma Lordu palātā, kas ir mēģinājusi panākt vairākus grozījumus breksita likumprojektā.

Viens no Lordu palātas pieņemtajiem grozījumiem paredz, ka 3,6 miljoniem ES un Šveices pilsoņu, kuri pašlaik dzīvo Lielbritānijā, būtu jāpiesakās uz uzturēšanās tiesībām Lielbritānijā pēc breksita. Veiksmīga iznākuma gadījumā viņiem tiktu piešķirts elektronisks kods, kas jāuzrāda namīpašniekiem, aviolīniju darbiniekiem un citiem, kas varētu pieprasīt pierādījumu par viņu imigrācijas statusu.

Otrs grozījums attiecās uz nepavadītu bēgļu bērnu tiesībām pievienoties radiniekiem Lielbritānijā.

Džonsona birojs šodien paziņoja, ka pienācis laiks pabeigt ilgstošo breksita procesu, kas ir sašķēlis valsti.

"Britu tauta ir gaidījusi ilgāk nekā trīs gadus, lai breksits tiktu īstenots. Izstāšanās vienošanās likumprojekta pieņemšana ļaus mums to paveikt akurātā veidā 31.janvārī," sacīja Džonsona preses pārstāvis.

Eiropas Parlaments gatavojas ratificēt breksita vienošanos 29.janvārī, ļaujot Lielbritānijai izstāties no bloka divas dienas vēlāk.