foto: AFP/Scanpix
Turcijas parlaments apstiprina militārās sadarbības līgumu ar Lībiju
Ankara ir gatava nosūtīt karaspēku uz Lībiju.
Pasaulē
2019. gada 21. decembris, 21:11

Turcijas parlaments apstiprina militārās sadarbības līgumu ar Lībiju

Jauns.lv / LETA

Turcijas parlaments sestdien apstiprinājis drošības un militārās sadarbības līgumu ar Lībiju, kas ļauj Turcijai paplašināt savas aktivitātes Ziemeļāfrikas valstī.

Ankara parakstīja vienošanos ar Tripolē bāzēto Lībijas valdību, kas ir viena no divām valdībām ar pretenzijām uz visu valsti un ietekmīgiem ārvalstu atbalstītājiem, dažas nedēļas pēc tam, kad bija noslēgta strīdīgā vienošanās par jūras robežām.

"Priekšlikums pēc apstiprināšanas kļuvis par likumu," teikts paziņojumā parlamenta oficiālajā tvitera kontā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans iepriekš tika teicis, ka Ankara ir gatava nosūtīt karaspēku uz Lībiju, ja to pieprasīs Tripoles valdība, tomēr spēkā esošās militārās vienošanās liegušas Turcijas kaujas vienībām doties uz Lībiju.

Tomēr tagad abas puses var sūtīt militāro personālu un policistus uz otru valsti apmācību un izglītības mērķiem, skaidro augsta ranga Turcijas amatpersonas.

Lai Turcijas valdība varētu nosūtīt uz Lībiju kaujas vienības, tai no parlamenta būtu jāsaņem atsevišķs mandāts, kā tas līdz šim ir noticis, sūtot karaspēku uz Irāku un Sīriju.

Tripolē bāzētā valdība vienošanos ar Turciju apstiprināja ceturtdien, un jau nākamajā dienā Tripoles valdība mudināja "draudzīgās valstis" īstenot militāras vienošanās, lai palīdzētu tai sakaut feldmaršala Halifas Haftara spēkus, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību.

Tripoles valdības premjerministrs nosūtījis vēstules Alžīrijai, Lielbritānijai, Itālijai, Turcijai un ASV.

Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Saūda Arābija, kā arī Krievija tiek uzskatītas par Tubrukas valdības un Haftara atbalstītājām, bet Katara un Turcija - par Tripoles valdības atbalstītājām.

Tubrukas valdību atbalstošajām arābu valstīm ir saspringtas un ierobežotas attiecības ar Turciju un Kataru.

Tripoles valdības un Turcijas tuvināšanās notikusi par spīti tam, ka Arābu līga, kuras sastāvā ir arī Lībija, mudinājusi izbeigt sadarbību ar Turciju pēc oktobrī notikušā Turcijas iebrukuma kurdu kontrolētajās teritorijās Sīrijā.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.