foto: AP/Scanpix
Ja kļūs par ASV prezidentu, Blumbergs sola izbeigt šaujamieroču "trakumu"
Blumbergs sola izbeigt "valsts mēroga trakumu" ar šaujamieroču pielietošanu.
Pasaulē
2019. gada 6. decembris, 10:20

Ja kļūs par ASV prezidentu, Blumbergs sola izbeigt šaujamieroču "trakumu"

Jauns.lv / LETA

Bijušais Ņujorkas mērs miljardieris Maikls Blumbergs ceturtdien paziņoja, ka vēlas kļūt par ASV prezidentu, lai izbeigtu "valsts mēroga trakumu" ar šaujamieroču pielietošanu.

Blumbergs, kurš pagājušajā mēnesī paziņoja par kandidēšanu uz demokrātu nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās, savu nacionālo šaujamieroču kontroles plānu izklāstīja no šaujamieročiem cietušo cilvēku forumā Aurorā Kolorādo štatā, kur 2012.gadā bruņots vīrietis kinoteātrī nošāva 12 cilvēkus.

Blumbergs vardarbību ar šaujamieroču pielietošanu nosauca par ļaunumu un pavēstīja, ka viņa plāns ļaus cietušajiem sūdzēt tiesā ieroču ražotājus. Tāpat viņa plāns liks uzbrukuma ieroču īpašniekiem reģistrēt savus ieročus un pieprasīs iegūt atļaujas visiem ieroču pirkumiem, pārbaudīt pircējus, kā arī atjaunos uzbrukuma ieroču aizliegumu.

Tāpat viņa plāns aizliegs nonākt ieročiem pie cilvēkiem, kas rada briesmas sev vai apkārtējiem, neļaujot pirkt ieročus cilvēkiem, kas tikuši sodīti par vardarbību mājās vai citiem vardarbīgiem pārkāpumiem.

77 gadus vecais Blumbergs pēdējos gados aktīvi runā par ieroču kontroli un dibinājis bezpeļņas organizāciju "Everytown for Gun Safety", kas ir viena no lielākajām organizācijām cīņai ar šaujamieročiem.

Pašlaik par demokrātu nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām cīnās 15 kandidāti.

77 gadus vecais Blumbergs ir 1981.gadā dibinātās finanšu ziņu aģentūras "Bloomberg" dibinātājs, un viņa īpašumi saskaņā ar ASV biznesa žurnāla "Forbes" aplēsēm sasniedz 58 miljardus dolāru, padarot viņu par devīto bagātāko cilvēku ASV.

Blumbergs tiek uzskatīts par pragmatiķi. Viņš par republikāni kļuva 2001.gadā, bet pirms tam pārstāvēja Demokrātu partiju. 2007.gadā viņš kļuva par neatkarīgo.

2002.-2013.gadā Blumbergs bija Ņujorkas mērs, izpelnoties kritiku, ka padarījis pilsētu par labvēlīgu vidi turīgajiem un tūristiem, bet apgrūtinot dzīvošanu pilsētā strādnieku šķirai.

Tāpat viņš tiek kritizēts par atbalstu policijas praksei apturēt melnādainus un latīņamerikāņu izcelsmes cilvēkus pārbaudēm bez jebkāda aizdomu pamata. Lai gan tiesa atzina, ka šāda rīcība neatbilst konstitūcijai, Blumbergs nav mainījis savu atbalstu šādai rīcībai.

Tēmas