Pasaulē
2019. gada 6. decembris, 08:54

Bijušais ASV vēstnieks: Putins priecājas par Ukrainas sazvērestības teoriju

Jauns.lv / LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, domājams, ir priecīgs, ka atkal uzmanības centrā nonākusi caurkritusī sazvērestības teorija, ka Ukraina ir atbildīga par iejaukšanos 2016.gada ASV vēlēšanās, kas atbilstoši ekspertu vērtējumam ir Krievijas dezinformācijas produkts, uzskata bijušais ASV vēstnieks Krievijā Džons Hantsmens juniors.

"Viņš, droši vien, ir priecīgs, ka pasaule runā par kaut ko tādu, aiz kā, iespējams, stāv viņš pats," izsakoties par Putinu, ceturtdien intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" sacīja Hantsmens.

"Tā viņi darbojas Maskavā - cenšas sēt neapmierinātības sēklas starp Savienotajām Valstīm un Kijevu," sacīja bijušais vēstnieks.

Hantsmens, pametis amatu Maskavā, šobrīd kandidē uz savu agrāko Jūtas štata gubernatora amatu.

Kā norādīja bijušais vēstnieks, "nav šaubu" par to, ka ASV vēlēšanās iejaukusies Krievija, vienlaikus viņš atzina, ka viņam nav nepastarpinātas informācijas par Ukrainu.

Iejaukšanās var notikt atkal 2020.gadā no Krievijas un vairāku citu spēlētāju puses, un ASV jābūt gatavām, sacīja Hantsmens.

"Teiksim tā - ir potenciāls tam, lai grautu mūsu visdārgāko demokrātijas institūciju," viņš brīdināja. "Mums tam ir jābūt gataviem, un es nezinu, vai mēs esam."

ASV prezidents Donalds Tramps un vairāki liecinieki impīčmenta izmeklēšanā sacījuši, ka uzskata Ukrainu, nevis Krieviju par vainīgu mēģinājumos ietekmēt ASV vēlēšanu iznākumu.

Viņi arī apgalvojuši, ka Trampa oponenti no Demokrātu partijas slēpuši slepenu datoru serveri, ko kontrolējusi kiberdrošības firma "Crowdstrike" Ukrainā un kas pierādītu teoriju par Ukrainas vainu.

Lai gan šiem apgalvojumiem nav gūti nekādi pierādījumi, Tramps un viņa personiskais advokāts Rūdijs Džuliāni kopš gada sākuma izdarīja spiedienu uz Ukrainu, lai tā sāktu izmeklēt šo jautājumu.

25.jūlijā Tramps telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski lūdzis "pakalpojumu", sakot, ka viņš vēlas, lai Zelenskis noskaidro, "kas notika ar visu šo situāciju ar Ukrainu", un nosauca vārdā "Crowdstrike".

Demokrāti apsūdzējuši Trampu varas ļaunprātīgā izmantošanā, izdarot spiedienu uz Ukrainu, lai tā sāktu izmeklēšanas, kas nāktu par labu viņa iekšpolitikas nostādnēm, vēršoties pret viņa demokrātu konkurentiem.