foto: REUTERS/SCANPIX
ANO Starptautiskā tiesa skatīs Ukrainas prasību pret Krieviju; lieta varētu ilgt vairākus gadus
2019. gada 8. novembris, 17:48

ANO Starptautiskā tiesa skatīs Ukrainas prasību pret Krieviju; lieta varētu ilgt vairākus gadus

Jauns.lv / LETA

ANO Starptautiskā tiesa piektdien atzinusi, ka Ukrainas prasības izskatīšana pret Krieviju par terorisma finansēšanas aizlieguma pārkāpšanu un par rasu diskrimināciju ir tās jurisdikcijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas nozīmē, ka Starptautiskā tiesa skatīs lietu pret Krieviju par prokrievisko kaujinieku apbruņošanu Ukrainas austrumos un par tatāru un citu etnisko minoritāšu tiesību ierobežošanu pēc Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijas.

Tomēr lietas izskatīšana, domājams, vilksies mēnešiem, ja ne gadiem ilgi.

Tiesas priekšsēdētājs Abdulkavi Jusufs uzsvēris, ka piektdienas lēmums attiecas vienīgu uz jautājumu par jurisdikciju un nekādā veidā neskar Ukrainas prasības būtību.

Kijeva prasību iesniedza 2017.gada janvārī, lūdzot tiesu uzdot Maskavai pārtraukt prokrievisko teroristu bandu finansēšanu un izmaksāt kompensācijas to uzbrukumu upuriem, tostarp notriektās Malaizijas lidmašīnas pasažieru tuviniekiem.

Virs prokrieviesko kaujinieku bandu kontrolētās teritorijas 2014.gada 19.jūlijā, izmantojot Krievijas piegādātu zenītraķeti, tika notriekta pasažieru lidmašīna, noslepkavojot visus 298 tajā esošos cilvēkus.

Maskava joprojām noliedz savu saikni ar lidmašīnas notriekšanu, taču starptautiskie izmeklētāji saistībā ar šo noziegumu apsūdzējuši jau vairākus Krievijas pilsoņus.

Ukraina lūdza uzdot Krievijai arī pārtraukt diskriminēt okupētajā Krimā tur dzīvojošos tatārus.

Pušu uzklausīšanā jūnijā Krievijas pārstāvji uzstāja, ka šī lieta neesot ANO tiesas jurisdikcijā.

Tiesa jau 2017.gadā, pieņemot starplēmumu, uzdeva Krievijai pārtraukt ierobežot "Krimas tatāru kopienas iespējas uzturēt savu pārstāvniecības institūciju".

Taču ar to pašu lēmumu tiesa noraidīja Ukrainas prasību uzdot Krievijai nekavējoties pārtraukt teroristu finansēšanu Austrumukrainā, norādot, ka Kijeva neesot iesniegusi pietiekami daudz pierādījumu, ka Maskava, atbalstot kaujinieku bandas, veicina terorismu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās