foto: ekrānuzņēmums no video
Interneta televīzija sēj murgus un paniku
Ziņu diktori bez vārda un uzvārda, vienlaicīgs robota balss tulkojums vairāk nekā 40 valodās un sensacionāli vizuālie efekti – no šādiem medijiem informāciju uzsūc sazvērestību teoriju piekritēji.
Pasaulē
2019. gada 8. oktobris, 05:46

Interneta televīzija sēj murgus un paniku

Edvīns Rakickis

"Likums un Taisnība"

Aktualizējoties tēmai par 5G internetu Latvijā, izgaismojas personas, kuru viedoklis un apgalvojumi par šo jaunās paaudzes sakaru tehnoloģiju ir, labākajā gadījumā neinformēti, sliktākajā – bez jebkādas saiknes ar reālo pasauli. Līdzās kaismīgākajiem 5G oponentiem pamanīti arī mediji, kurus šīs personas no visiem mūsdienās pieejamajiem informācijas avotiem izvēlas, lai smeltos savu patiesību.

LTV raidījumā "Aizliegtais paņēmiens", aplūkojot sazvērestības teoriju sludinātājus, uzmanība īsu mirkli pievērsta kādam interneta TV kanālam ar nosaukumu Kla.tv, no kura informāciju iegūst biedrības "Gaismas tīmeklis" līderis Andris Ciekurs.

Gan Sīrija, gan vakcīnas

Tās saturu internetā var uzmeklēt ikviens, un, vismaz subjektīvi raugoties, pirmie iespaidi par Kla.tv, tās noformējumu, izmantoto valodu un ziņu pasniegšanas manieri ir kā par alternatīvu informatīvo telpu, kurā vienviet funkcionējošā haosā samaisījušās visu pasaules viltus mediju veidošanā pāri palikušās detaļas.

Šis tīmekļa TV kanāls piedāvā patiesību gan par karu Sīrijā, gan vakcināciju un autismu, gan klimata pārmaiņām un jau pieminēto 5G – tas esot radiācijas perēklis, kas nodarīs neiedomājamu ļaunumu cilvēcei un iznīcinās bites.

Sazvērestību teoriju sludinātāji

Nav jābūt tīmekļa vietņu dizaina un tā jaunāko tendenču guru, lai, aplūkojot Kla.tv vizuālo noformējumu, saprastu, ka kaut kas šeit nav kārtībā.

Šīs televīzijas studija, aiz kuras galda cits pēc cita runā diktori, izskatās kā sasteigts datorgrafikas meistarstiķis. Arī paši diktori vārdos netiek nosaukti, un viņu lasītie vēstījumi teju vienmēr ir sensacionāli un pasniegti kā skaudrā patiesība, kuru tradicionālie mediji izvēlas noklusēt.

foto: ekrānuzņēmums no video
Šādi ilustrēts sižets, kurā apspriesta 5G iznīcinošā ietekme uz bitēm.

Tā, piemēram, sižeti par 5G ir ilustrēti ar acīmredzami mākslīgi radītiem foto, kuros attēlotas draudīgas antenas un izdegušas, sagruvušu ēku pilnas pilsētas. Galvenais kla.tv pieaicinātais speciālists 5G jautājumos ir pretrunīgi vērtētais un par pseidozinātnieku dēvētais Berijs Trovers, kurš aktīvi vēršas pret jaunās sakaru paaudzes ieviešanu un kura kompetence šajā tematā ir ļoti apstrīdēta.

Atsevišķi sižeti pieteikti ar vizuāli iespaidīgiem, asins traipu formā rakstītiem lozungiem. Starp aktualitātēm ik pa laikam sastopami arī tādi sazvērestību entuziastu klasiski hiti kā “nosēšanās uz Mēness nav notikusi” un citi.

Kla.tv sižetos regulāri tiek nopeltas un kritizētas ASV un to ārpolitika, tostarp pret Irānu noteiktās sankcijas. Kopumā šī interneta vietne piedāvā saturu par 12 plašākām tēmām – izglītību, veselību, ideoloģiju, kultūru, medijiem, politiku, tiesiskumu, terorismu, vidi, tehnoloģijām, ekonomiku un zinātni.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pieteiktais sižets par marksismu un neomarksistiem liek domāt, ka Kla.tv ir ekstrēmi labēji noskaņots informācijas avots. Tomēr tāpat kā komunistiem, arī šim kanālam raksturīgs antiamerikānisms.

Vairāk nekā 40 valodās

Papildus visam iepriekš minētajam šī interneta televīzija ik pa laikam uzbrūk arī tradicionālajiem medijiem, konkrēti tos vārdos nenosaucot, taču apgalvojot, ka ir novērojama to pakāpeniska “sabrukšana”, “bankrots” un esot pamats domāt – “vai tik tie, gluži tāpat kā ASV izlūkdienests CIP, nestāv ar muguru pret sienu”.

Kas nav mazsvarīgi un, šķiet, ir saskaņā ar šā savādā interneta televīzijas kanāla koncepciju – viss tā saturs ir pieejams sasteigtā, automātiska rīka jeb mašīntulka piedāvātā tulkojumā vairāk nekā 40 valodās, tostarp latviski.

Neuzticību pret šo ziņu avotu vajadzētu viest arī tam, ka nav norādīta ne kontaktinformācija, ne redakcijas komanda. Spriežot pēc pieejamās informācijas, kas ir gana skopa, kanāls ir bāzēts Vācijā. Kā norāda raidījums Aizliegtais paņēmiens, aiz tā stāv kāds vācietis Ivo Zaseks – savā valstī pazīstams kā sludinātājs, kurš interesējoties par sabiedrības apziņas pārprogrammēšanu un izceļoties ar īpatnēju pasaules uztveri.

foto: ekrānuzņēmums no video
Pievērsta uzmanība arī sazvērestību teoriju žanra klasikai – pieņēmumam, ka cilvēka nolaišanās uz Mēness nekad nav notikusi.

Kā cīnīties pret dezinformāciju?

Likums un Taisnība vērsās Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP), lai noskaidrotu, vai pašreiz likumdošana paredz jelkādas iespējas cīnīties pret speciāli radītu, patiesībai neatbilstošu vai maldīgu saturu internetā.

NEPLP sabiedrisko attiecību speciālists Klāvs Radziņš skaidro, ka atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā padomei noteiktajai kompetencei tā nevērtē dažādās interneta vietnēs izplatīto saturu un tā atbilstību patiesībai. Faktu patiesuma kontrole ir tiesas kompetencē.

“Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz personas tiesības prasīt elektronisko plašsaziņas līdzekli atsaukt nepatiesas ziņas. Ja tas netiek darīts, tad personai ir tiesības vērsties tiesā, prasot nepatieso ziņu atsaukumu,” pašreizējo kārtību raksturo NEPLP pārstāvis.

foto: ekrānuzņēmums no video
5G kā apokalipses vēstnesis.

NEPLP vēršas pret nelegālu saturu

NEPLP kopš pērn iniciētajiem pieminētā likuma grozījumiem ir tiesības pieņemt lēmumu – vispārīgo administratīvo aktu –, ar kuru tiek ierobežota piekļuve tām Latvijā pieejamām mājaslapām, kuras retranslē audiovizuālās programmas bez retranslācijas atļaujas, liedzot to domēna vārdu izmantošanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

“Būtība šai normai ir – ja NEPLP konstatē, ka konkrētā interneta vietnē Latvijas teritorijā ir redzamas televīzijas programmas, kuru retranslācijai NEPLP nav izdota attiecīga retranslācijas atļauja (bieži vien šo programmu saturs ir naidīgs Latvijas valstij), NEPLP var sākt procedūru. Vispirms NEPLP uzliek tiesisko pienākumu programmas īpašniekiem, ja tādi ir zināmi, pārtraukt retranslāciju vai saņemt attiecīgu atļauju, tāpat NEPLP sazinās, informē konkrētās interneta vietnes uzturētājus par pārkāpumiem, kas konstatēti konkrētajā lapā.

Ja NEPLP nesaņem nekādu atbildi un retranslācija pārtraukta netiek, tad var pieņemt lēmumu, ar kuru tiek ierobežota piekļuve tām Latvijā pieejamām mājaslapām internetā, kuras retranslē audiovizuālās programmas bez retranslācijas atļaujas, liedzot to domēna vārdu izmantošanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

foto: ekrānuzņēmums no video
Interneta TV piedāvā arī klasiskos murgus par vakcīnām un to saikni ar autismu.

Pēc tam, lai nodrošinātu lēmuma izpildi, NEPLP savā mājaslapā internetā uztur un aktualizē šā panta otrajā daļā minēto domēna vārdu sarakstu,” stāsta Radziņš.

Šādi procesi sākti pret krievu valodā pieejamām vietnēm Peers.tv un Edem.tv. Šīs funkcijas realizēšanai NEPLP sadarbojas ar biedrību Par legālu saturu.

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Modernie meli" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""