foto: Vida Press
Putins savām propagandas televīzijām lūdz vairs tik uzkrītoši nenomelnot Ukrainu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Valdaja foruma laikā negaidīti pieprasījis Kremļa propagandistiem “saudzēt” Ukrainu.
Pasaulē
2019. gada 5. oktobris, 06:20

Putins savām propagandas televīzijām lūdz vairs tik uzkrītoši nenomelnot Ukrainu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Valdaja starptautiskajā diskusiju klubā, ko Krievijā uzskata par ietekmīgu politisko forumu, nācis klajā ar paziņojumu Krievijas televīzijas kanāliem vairs tik uzkrītoši nenomelnot Ukrainu, bet gan pret to un tās tautu izturēties ar cieņu.

Te jāatgādina, ka jau vairāk nekā piecus gadus Kremļa kontrolētie plašsaziņas līdzekļi pēc Krimas okupācijas, separātisko „tautas republiku” nodibināšanas Doņeckā un Luhanskā un militāro agresiju Ukrainas austrumos izvērš histērisku Ukrainas un visa ukrainiskā nomelnošanu. Kremļa kontrolētā televīzija Ukrainas parlamentāriešus sauc par debiliķiem, ukraiņu patriotus - par fašistu cilvēkēdājiem un tamlīdzīgi. Protams, tas nav noticis bez Krievijas vadības, tostarp Putina, piekrišanas. Bet nu Krievijas prezidents kažoku ir pārmetis uz citu pusi.

Krievijas prezidents mēneša sākumā Valdaja forumā izteicies, ka Krievijas televīzija Ukrainu un ukraiņus speciāli pasniedz neglaimojošā gaismā un nokritizējis savas valsts televīzijas propagandas „zvaigznes”: ja viņi tā dara, tad „viņiem kaut kas nepietiek”. Vienlaikus Putins uzsvēra, ka pašreizējā Ukrainas valdība cenšas noregulēt konfliktu Donbasā un tāpēc esot nepareizi nomelnot Ukrainu, jo tā ir kaimiņvalsts, kurā dzīvojot brāļu tauta: „Runa var būt par pašreizējo politiķu rīcību, bet nekādā gadījumā ne par visu valsti un tautu”, un piebilda, ka programmās, kas vēsta par Ukrainu esot jāievieš „izmaiņas”.

Drīz vien uz Putina vārdiem reaģēja viena no Krievijas federālās televīzijas propagandas „zvaigznēm” Olga Skabejeva, kura īsā ierakstā internetā taisnojās: „Mēs to (Ukrainas kritizēšana) nekad nedarām speciāli”. Un tā arī ir visa reakcija uz Putina izteikumiem attiecībā uz notikumu Ukrainā atspoguļojumu. Tomēr, pēc visa spriežot, Krievijas retorikā varētu sagaidīt izmaiņas, jo Putina izteikumus par Ukrainas „saudzēšanu” Krievijas televīzijā pārpublicējuši visi lielākie Maskavas laikraksti.

"Radio Brīvība" sižets par to, kā Krievijas televīzija atspoguļo notikumus Ukrainā: