Pasaulē
2019. gada 26. septembris, 15:40

Grēta Tūnberga nebija pirmā! Pirms teju 30 gadiem pasauli uz 5 minūtēm apklusināja 12 gadus veca meitene

Jauns.lv

16 gadus vecā vides aktīviste no Zviedrijas – Grēta Tūnberga, nebūt nav pirmā pusaudze, kura stājusies pretī pasaules līderiem, aicinot beidzot ne tikai sākt domāt par klimata pārmaiņām, bet arī rīkoties. Gandrīz pirms 30 gadiem kāda 12 gadus veca meitene “apklusināja pasauli uz piecām minūtēm”.

Tas bija 1992. gads, kad Kanādas vides pētnieka Deivida Suzuki 12 gadus vecā meita Severna Kalisa Suzuki ar runu uzstājās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ilgtspējīgas attīstības konferencē (Riodežaneiro, Brazīlijā). 

Tolaik Severna kopā ar citiem pusaudžiem bija savākusi naudu, lai dotos uz teju 5000 jūdžu (8000 kilometru) attālumā esošo Brazīliju, lai pasaules līderiem paziņotu, ka beidzot pienācis laiks mainīt ierasto ceļu. 

foto: ekrānuzņēmums no video

2008. gadā, kad Severnas runa ANO konferencē tika augšupielādēta “Youtube” kanālā, tā īsā laikā guva milzīgu popularitāti. Video ar nosaukumu “Meitene, kas apklusināja pasauli uz piecām minūtēm”, kopš tā laika ir skatīts 32 miljons reižu. 

Runā Severna tolaik izklāstīja savu redzējumu, uzsverot, ka cīnīsies par savu nākotni. Viņa sacīja: “Man ir bail elpot gaisu, jo nezinu, kādas ķimikālijas tajā ir. Man ir bail uzturēties saulē ozona slāņu noārdīšanās dēļ! Zaudēt savu nākotni nav tas pats, kas neaiziet uz lekciju. Esmu te, lai runātu visu paaudžu vārdā, kas vēl tikai ieradīsies šajā pasaulē!”.

“Es esmu tikai bērns un es nezinu visus problēmu risinājumus, bet es gribu, lai jūs saprotat, ka arī jūs tos nezināt! Jūs nezināt, kā aizlāpīt caurumus ozona slānī, jūs nezināt, kā atgriezt atpakaļ dzīvnieku sugu, kas ir izmirusi un jūs nezināt, kā atjaunot mežu tur, kur tagad ir tuksnesis. Ja jūs nezināt, kā to salabot, lūdzu beidziet to “lauzt!” Lai gan esmu tikai bērns, es apzinos, ka mums šajā ir jābūt kopā un jārīkojas, kā vienotai pasaulei,” sacīja Severna. 

Severna Kalisa Suzuki pašlaik ir 39 gadus veca sieviete – joprojām pasaulē zināma vides aktīviste. 2017. gadā viņa kopā ar draugiem atzīmēja 25. gadadienu savam braucienam uz Riodežaneiro konferenci. Tagad Suzuki klimata pārmaiņas raksturo kā izcilu piemēru “paaudžu noziegumam”. Viņa atbalsta Grētu Tūnbergu: ‘Mana sirds ir tik pilna. Jaunieši mēģina rādīt pasaules līderiem to, kā jārīkojas. Ir nepieciešamas pārmaiņas – cilvēku pārmaiņas, ne klimata!”.