foto: EPA/Scanpix
Tramps par nacionālās drošības padomnieku ieceļ līdzšinējo sūtni ķīlnieku jautājumos
Roberts O'Braiens.
2019. gada 18. septembris, 20:03

Tramps par nacionālās drošības padomnieku ieceļ līdzšinējo sūtni ķīlnieku jautājumos

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps par padomnieku nacionālās drošības jautājumos trešdien iecēlis līdzšinējo īpašo sūtni ķīlnieku jautājumos Robertu O'Braienu.

"Esmu ilgi un smagi strādājis kopā ar Robertu. Viņš darīs lielisku darbu!" tviterī paziņojis Tramps.

O'Braiens šajā amatā nomainīs Džonu Boltonu, kuru Baltā nama saimnieks negaidīti atcēla no amata pagājušajā nedēļā.

O'Braiens būs jau ceturtais Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos.

Kandidāta iecelšanai šai amatā nav nepieciešams Senāta apstiprinājums. Tramps otrdien sacīja, ka apsvēris piecus kandidātus.

Strādājot par īpašo sūtni ķīlnieku jautājumos, O'Braiens kontaktējās ar ķīlnieku ģimenēm un deva padomus administrācijas amatpersonām ķīlnieku jautājumos. Iepriekšējo ASV prezidentu Džordža Buša un Baraka Obamas laikā O'Braiens palīdzēja vadīt Valsts departamenta nodibināto organizāciju, kuras mērķis ir uzlabot tiesisko situāciju Afganistānā.

Šogad Tramps nosūtīja O'Braienu uz Zviedriju, lai sekotu līdzi krimināllietai pret amerikāņu reperi "A$AP Rocky", kuru tiesa un zvērinātie galu galā atzina par vainīgu uzbrukumā.

Lieta piesaistīja starptautisku uzmanību, pateicoties ASV prezidenta Donalda Trampa komentāriem repera aizstāvībai.

No 2008.gada līdz 2011.gadam O'Braiens darbojās valdības komitejā, kas sagatavoja rekomendācijas jautājumos, kas saistīti ar senlietu un citu kultūras priekšmetu kontrabandu.

2005.gadā prezidents Bušs iecēla O'Braienu par ASV pārstāvi ANO Ģenerālajā asamblejā, kur viņš strādāja kopā ar Boltonu.

O'Braiens arī palīdzējis priekšvēlēšanu kampaņās bijušajam Viskonsinas gubernatoram Skotam Volkeram, bijušajam Masačūsetsas gubernatoram Mitam Romnijam un Teksasas senatoram Tedam Krusam.

Savas karjeras sākumā O'Braiens strādāja ANO Drošības padomes komisijā, kas izskatīja sūdzības pret Irāku no 1990. un 1991.gada kara.

O'Braiens studējis jurisprudenci Kalifornijas universitāte Bērkli un kopā ar partneriem dibinājis advokātu firmu Losandželosā.