foto: AFP/Scanpix
Korbins ļauj noprast, ka saglabās neitralitāti jauna breksita referenduma gadījumā
"Es solu, ka, būdams leiboristu premjerministrs, izpildīšu to, ko būs lēmusi tauta," norādīja Korbins.
Pasaulē
2019. gada 18. septembris, 14:13

Korbins ļauj noprast, ka saglabās neitralitāti jauna breksita referenduma gadījumā

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas opozīcijas Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins trešdien ļāva noprast, ka vēl viena breksita referenduma gadījumā saglabās neitralitāti.

Leiboristi solījuši - gūstot uzvaru nākamajās vēlēšanās, centīsies ar Briseli panākt vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un tad referendumā piedāvās izvēli starp šo vienošanos un palikšanu ES.

"Tikai leiboristu valdība var izbeigt breksita krīzi, nododot lēmuma pieņemšanu atpakaļ tautai," publikācijā laikrakstā "The Guardian" pauda Korbins. "Mēs tautai ļausim teikt galavārdu par breksitu ar izvēli starp ticamu izstāšanās piedāvājumu un palikšanu."

"Es solu, ka, būdams leiboristu premjerministrs, izpildīšu to, ko būs lēmusi tauta," norādīja Korbins.

Leiboristi izpelnījušies pārmetumus par skaidras nostājas nepaušanu breksita jautājumā, partijai cenšoties rast vidusceļu, lai neatgrūstu vēlētājus, kas 2016.gada referendumā balsoja par pretējām alternatīvām.

Tomēr laikā, kad konservatīvo pozīcija, premjera amatā stājoties Borisam Džonsonam, kļuvusi radikālāka, vairojas spiediens, lai leiboristi aktīvāk aģitē par palikšanu ES.

Sagaidāms, ka jautājums izraisīs asas debates nedēļas nogalē plānotajā partijas konferencē.

Džonsons solījis, ka Lielbritānija pametīs ES līdz 31.oktobrim - ar vienošanos vai bez. Tiesa gan, viņa rīcību ierobežo parlamenta nule kā pieņemtais likums, ar kuru izstāšanās 31.oktobrī bez vienošanās netiek pieļauta.

"Mēs esam vienīgā Apvienotās Karalistes mēroga partija, kas ir gatava uzticēt lēmuma pieņemšanu Lielbritānijas tautai," norādīja Korbins.

Skotijas pirmā ministre un Skotijas Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena tviterī pauda: "Neitralitātes saglabāšana breksita jautājumā ir apkaunojoša atteikšanās no vadības lomas."

Savukārt liberāldemokrāti partijas konferencē pagājušajā nedēļas nogalē vienojās, ka atcels breksitu, ja viņi iegūs vairākumu parlamentā.