foto: AFP/Scanpix
Stambula pagarina termiņu, līdz kuram nereģistrētajiem sīriešiem jāpamet pilsēta
Turcijā ieradušies 3,6 miljoni Sīrijas bēgļu, kuriem piešķirta "pagaidu aizsardzība".
Pasaulē
2019. gada 21. augusts, 13:27

Stambula pagarina termiņu, līdz kuram nereģistrētajiem sīriešiem jāpamet pilsēta

Jauns.lv / LETA

Beigu termiņš, līdz kuram nereģistrētajiem Sīrijas bēgļiem ir jāpamet Stambula, pagarināts līdz 30.oktobrim, pavēstīja Turcijas iekšlietu ministrs Sileimans Soilu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Laiks ir pienācis, un mēs esam beigu termiņu pagarinājuši līdz 30.oktobrim," intervijā raidsabiedrībai "Haberturk" otrdienas vakarā sacīja ministrs.

Stambulas gubernators bija noteicis, ka Sīrijas bēgļiem, kas nav reģistrējušies Stambulā, līdz 20.augustam jāatgriežas Turcijas provincēs, kur viņi sākotnēji reģistrēti, vai arī viņi tiks izraidīti.

Kā apgalvo sīrieši un aktīvistu organizācijas, deportācijas, arī uz Sīriju, sākušās jau nākamajās dienās pēc gubernatora jūlija paziņojuma.

"Nereģistrētos sīriešus deportēt nav iespējams," sacīja Soilu. "Mēs nereģistrētos sīriešus nogādājam nometnēs, reģistrējam viņus un nosūtam viņus uz provinci, uz kuru viņi vēlas doties."

Daži atgriezušies brīvprātīgi, piebilda ministrs.

Stambulā uzturas 547 943 sīrieši, uz kuriem attiecas "pagaidu aizsardzības" nosacījumi, liecina ministrijas aplēses. Eksperti norāda, ka gubernatora rīkojums var skart 300 000 nereģistrēto sīriešu.

Turcijā ieradušies 3,6 miljoni Sīrijas bēgļu, kuriem piešķirta "pagaidu aizsardzība". Atšķirībā no pilnā bēgļa statusu šis statuss neparedz tiesisko aizsardzību pilnā apmērā.

Kaut arī daudzi bēgļi palikuši austrumu provincēs līdzās robežai ar Sīriju, liela daļa dodas rietumu virzienā un uz Stambulu centienos atrast darbu.

Galvenokārt viņi tiek nodarbināti "ēnu ekonomikā", bet tādos tautsaimniecības sektoros kā lauksaimniecība bēgļi kļuvuši par lētāko darbaspēku.

Turcijā kopš pagājušā gada turpinās ekonomikas krīze, un tā ieviesusi zināmas korekcijas līdzšinējā labvēlībā pret bēgļiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās