foto: TASS/Scanpix
"Jāaizbrauc ar īpašu vilcienu" - Krievijā pēc kodolnegadījuma izskan runas par ciema evakuāciju
Pasaulē
2019. gada 14. augusts, 07:01

"Jāaizbrauc ar īpašu vilcienu" - Krievijā pēc kodolnegadījuma izskan runas par ciema evakuāciju

Jauns.lv / LETA

Krievijas varas iestādes otrdien paziņoja par Nenoksas ciema evakuāciju, kurš atrodas vistuvāk militārā poligonā valsts ziemeļos notikušā kodolnegadījuma vietai, un tas vedina uz domām, ka situācija var būt bīstamāka, nekā sākotnēji ziņots, vēstīja ASV laikraksts "New York Times". Otrdienas vakarā evakuācija tomēr atcelta.

Militāro izmēģinājumu poligonā eksperimentāla dzinēja sprādzienā atbilstoši mediju ziņām dzīvību zaudēja pieci vai septiņi cilvēki. Drīz pēc negadījuma Krievijas mediji ziņoja, ka ir konstatēta radiācijas līmeņa palielināšanās.

Krievijas amatpersonas pēc šī negadījuma nāca klajā ar nepilnīgiem vai maldinošiem paziņojumiem par tā nopietnību.

foto: TASS/Scanpix

Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka izcēlies ugunsgrēks, izmēģinājuma laikā eksplodējot reaktīvam dzinējam. Krievijas zinātnieki tikai svētdien atzina, ka šī izmēģinājuma laikā izplūdusi radiācija no reaktora.

Neskaidrība turpinājās arī otrdien, kad mediju ziņas un oficiāli paziņojumi sniedza tikai nenoteiktus paskaidrojumus par minēto evakuāciju un pēc dažām stundām norādīja, ka tā tikusi atsaukta.

Amatpersonas uzstāja, ka radiācijas līmenis nav paaugstinājies un ka apmēram 450 cilvēku apdzīvotā ciema iedzīvotāju pārvietošana nebūtu saucama par evakuāciju, jo šis vārds rada priekšstatu par katastrofu.

"Nav nekādas evakuācijas," otrdien Krievijas ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstīja Arhangeļskas apgabala gubernators Igors Orlovs. "Tās ir pilnīgas blēņas."

Nenoksas ciema iedzīvotājiem tika paziņots, ka viņiem jāaizbrauc ar īpašu vilcienu, kas tiks nosūtīts uz šo ciemu, otrdien vēstīja vietējais ziņu medijs TV29. Tas ziņoja, ka šī aizbraukšana saistīta ar trešdienas rītā no plkst. pieciem līdz septiņiem gaidāmiem notikumiem netālu esošajā bāzē, bet nesniedza sīkākus paskaidrojumus par tiem un par minēto laika posmu.

Severodvinskas pilsētas pašvaldība paziņojumā "Interfax" informēja, ka ciema iedzīvotājiem ir ieteikts trešdien atrasties ārpus šī rajona, ņemot vērā "plānotas darbības" militāro izmēģinājumu poligonā.

"Nenoksas izmēģinājumu poligona vadība informēja mūs par militāro iestāžu plānotām darbībām. Šai sakarā tika ieteikts Nenoksas iedzīvotājiem atstāt ciema teritoriju no 14.augusta," teikts šajā paziņojumā.

Netika norādīts, kad ciema iedzīvotāji varēs droši atgriezties.

Vēlāk otrdien citā "Interfax" ziņā tika vēstīts, ka šī evakuācija var būt atcelta. "Jā, tiešām, mēs tikām informēti, ka armija ir atcēlusi rītdienas darbības," ziņu aģentūra citēja Severodvinskas pilsētas pašvaldības ierēdņa teikto.

Ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz amerikāņu ekspertiem, ir vēstījusi, ka šī avārija var būt notikusi, izmēģinot spārnoto raķeti, kuru pērn pieminēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Krievijas ziņās šīs raķetes nosaukums ir "9M730 Burevestņik", bet NATO to nosaukusi par "SSC-X-9 Skyfall".