foto: EPA/Scanpix
Tūristiem Romā piemēros naudas sodus par sēdēšanu uz populārajām Spāņu kāpnēm
Pasaulē
2019. gada 7. augusts, 21:51

Tūristiem Romā piemēros naudas sodus par sēdēšanu uz populārajām Spāņu kāpnēm

Jauns.lv / LETA

Itālijas galvaspilsētas Romas varasiestādes ir noteikušas aizliegumu tūristiem sēdēt uz Spāņu kāpnēm, kas ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Romas vēsturiskajā centrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ziņu aģentūras AFP fotogrāfs ziņoja, ka policisti otrdien ar svilpēm lika cilvēkiem, kas bija piesēduši uz Spāņu kāpnēm, piecelties un tās atstāt.

No marmora veidotās Spāņu kāpnes ir viens no Romas arhitektūras brīnumiem. Tā ilgu laiku bija populāra vieta, kur nogurušiem tūristiem apstāties un pavērot apkārtni, vienlaikus nobaudot kādu sviestmaizi vai saldējuma kokteili.

Mēģinot novērst tūristu nevīžību pret kultūras mantojumu, Romas pašvaldība šovasar pieņēma jaunus noteikumus, kas aizliedz jebkādu "apmešanos" vai "sēdēšanu" uz vēstures pieminekļiem, tai skaitā Spāņu kāpnēm un to pakājē esošās strūklakas.

Naudassods līdz 400 eiro var tikt piespriests par jebkādu pārkāpumu – sēdēšanu, atrašanos šajā vietā bez krekla, peldēšanos strūklakā vai čemodānu ar ritenīšiem vilkšanu pa vēsturiskajām kāpnēm.

foto: PA Images/SCANPIX

Spāņu kāpnes kļuva slavenas ASV pēc 1953.gada Holivudas filmas "Romas brīvdienas" ar Odriju Hepbērnu un Gregoriju Peku galvenajās lomās.

2016.gadā šis piemineklis tika restaurēts par 1,5 miljoniem dolāru, ko finansēja juvelieru uzņēmums "Bulgari".

No marmora veidotās kāpnes gadu gaitā bija zaudējušas sākotnējo krāsu galvenokārt gaisa piesārņojuma dēļ, bet uz tām bija arī košļājamās gumijas un izlijuša vīna un kafijas pēdas.

Spāņu kāpnes, kas uzceltas no 1723. līdz 1726.gadam pēc arhitekta Frančesko de Sanktisa projekta un kuru virsotnē atrodas "Trinita dei Monti" baznīca, ir UNESCO pasaules mantojuma objekts.

Diviem vācu tūristiem jūlijā tika piespriests 950 gadu naudassods par kafijas dzeršanu uz Venēcijas slavenā Rialto tilta pakāpieniem. Viņiem arī vajadzēja atstāt šo pilsētu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās