foto: imago images / PanoramiC
No Parīzes Dievmātes katedrāles izplūst indīgais svins
2019. gada 5. augusts, 21:45

No Parīzes Dievmātes katedrāles izplūst indīgais svins

Jauns.lv / LETA

Vides aktīvistu grupas un viena no Francijas lielākajām arodbiedrībām pirmdien aicināja izveidot vairogu un veikt citus drošības pasākumus, lai garantētu, ka piesārņojuma Parīzes Dievmātes katedrālē novēršanas darbos strādnieki un apkaimes iedzīvotāji netiek pakļauti nedrošam svina līmenim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā izskatās Parīzes katedrāles iekšpusē pēc milzīgā ugunsgrēka

gallery icon
17

Vides aktīvisti un arodbiedrību pārstāvji vēlas piesārņojuma vairoga izbūvi virs Parīzes Dievmātes katedrāles, lai svins nenonāktu atmosfērā. Parīzes Dievmātes katedrāles galvenais priesteris monsinjors Patriks Šovē atzina, ka svins var nonākt vidē pa lielo caurumu katedrāles jumtā, tomēr noraidīja iespēju izbūvēt vairogu līdz piesārņojuma novēršanas darbu atsākšanai.

Parīzes varasiestādes jūlijā apturēja darbus pie kaitīgo vielu attīrīšanas no ugunsgrēka daļēji nopostītās katedrāles. Darbi tika apturēti saistībā ar spiedienu no darba inspekcijas, kas bažījās par darbinieku drošību. Varasiestādes norādīja, ka, svina tīrīšanas darbus atsākot, tiks piemērotas stingrākas drošības procedūras, jauns aprīkojums un vienlaicīgi telpās varēs atrasties mazāk strādnieku, "lai novērstu jebkādu piesārņojošu elementu nonākšanu ārpusē".

Tomēr vides aizstāvju grupas un arodbiedrība CGT pirmdien preses konferencē paziņoja, ka neuzskata, ka valdības veiktie drošības pasākumi ir pietiekami. Darba tiesību un vides aizstāvības grupas pieprasa regulāri atjauninātus datus par svina koncentrāciju gaisā, kā arī vēlas medicīnas centra izveidi ugunsdzēsēju, strādnieku un iedzīvotāju veselības stāvokļa uzraudzīšanai.

Parīzes mēra vietniece Anne Surī sacīja, ka jaunākie svina koncentrācijas mērījumu dati tiks publiskoti otrdien, bet piesārņojuma likvidācijas darbus plānots atsākt trešdien katedrāles laukumā un tam tuvējās ielās. Parīzes veselības dienesta dati liecina, ka svina koncentrācija ir paaugstināta atsevišķās vietās katedrālē un augsnē netālu esošajā parkā un pagalmā. Kopš aprīlī notikušā ugunsgrēka šīs vietas ir slēgtas plašākai publikai.

Varasiestādes ir devušas rīkojumu veikt jaunas pārbaudes katedrāles apkaimē esošās skolās un dienas aprūpes centros, kā arī ieteikušas septiņu gadu vecumu nesasniegušiem bērniem un grūtniecēm, kas dzīvo apkaimē, veikt asinsanalīzes.

Bērni ir īpaši pakļauti svina piesārņojuma radītām veselības problēmām. Parīzes Dievmātes katedrālē 15.aprīļa vakarā izcēlās ugunsgrēks, kas nodarīja plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevās izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcināja jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile. Ugunsgrēkā izkusa arī jumta un torņa celtniecībā izmantotais svins.

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Uguns ...

gallery icon
115
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās