foto: CAMERA PRESS/Hans Van Rhoon / Vida Press
Tartu tiecas kļūt par 2024.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu
Tartu
2019. gada 31. jūlijs, 18:23

Tartu tiecas kļūt par 2024.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu

Jauns.lv / LETA

Tartu trešdien starptautiskai ekspertu komisijai iesniegusi pieteikumu pēdējā kārtā uz 2024.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas titula iegūšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pieteikumu Tartu sagatavoja kopā ar vēl 19 Dienvidigaunijas pašvaldībām. Pieteikuma tēma ir "Izdzīvošanas mākslas", un tajā ietverta projekta mākslinieciskā koncepcija, kultūras, sociālās un izglītības programmās, kā arī rīcības plāni Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu īstenošanai un mārketingam, informēja Tartu pašvaldībā.

Pieteikuma galvenais redaktors Berks Vahers norādīja, ka tas balstīts starptautiskās publikas interesēs un spējas īstenot projektus garantijās. "Zaļāka pilsētvide un lauku kultūra, izglītība un izdoma, garīgā veselība un saziņa paaudžu starpā, vietējo īpatnību izcelšana un kontrkultūras gudrība - tie ir temati, kas ir svarīgi plašam interešu grupu klāstam Igaunijā un kuru mākslinieciskā interpretācija Eiropā tiek gaidīta un vajadzīga gan šodien, gan pēc pieciem gadiem," klāstīja Vahers.

Lai gan Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss tiek iegūts uz vienu gadu, pieteikumā programma iesniegta 2020.-2024.gadam, kā arī turpmākiem gadiem.

Tartu bija pirmā Igaunijas pilsēta, kas publiski paziņoja par kandidēšanu uz 2024.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu.

Starptautiska ekspertu komisija 28.augustā paziņos, kura no divām Igaunijas pilsētām - Tartu vai Narva - 2024.gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

2024.gadā otra Eiropas kultūras galvaspilsēta būs no Austrijas, bet vēl viena pilsēta tiks izraudzīta no kādas kandidātvalsts vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts.

Eiropas kultūras galvaspilsēta ir pilsēta, kurai viena noteikta kalendārā gada laikā Eiropas Savienībā dotas tiesības popularizēt tās kultūras dzīvi un attīstību.

Par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2019.gadā kļuvušas Itālijas pilsēta Matēra un Bulgārijas pilsēta Plovdiva.

Savukārt nākamgad Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Rijeka Horvātijā un Golveja Īrijā. 2021.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu ieguvusi Grieķijas pilsēta Elefsina, Rumānijas pilsēta Timišoara un Eiropas Savienības kandidātvalsts Serbijas pilsēta Novisada. 2022.gadā šis tituls piešķirts Lietuvas pilsētai Kauņai un Ešsuralzeta Luksemburgā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās