foto: EPA/Scanpix
Boriss Džonsons neatnāk uz svarīgām TV debatēm
Britu premjera amata kandidāti kritizē Džonsonu par neierašanos uz televīzijas debatēm.
2019. gada 17. jūnijs, 08:51

Boriss Džonsons neatnāk uz svarīgām TV debatēm

Jauns.lv / LETA

Borisa Džonsona pretinieki cīņā par Lielbritānijas premjera amatu kritizēja bijušo Londonas mēru par atteikumu piedalīties svētdien notikušajās televīzijas debatēs, apsūdzot viņu par izvairīšanos no sarežģītiem jautājumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Kur ir Boriss?" debatēs jautāja ārlietu ministrs Džeremijs Hants, kurš stāvēja līdzās četriem citiem kandidātiem uz britu Konservatīvās partijas līdera amatu un tukšai tribīnei, kas bija paredzēta Džonsonam.

"Ja viņa komanda neļauj piedalīties debatēs ar pieciem diezgan draudzīgiem kolēģiem, kā viņš tiks galā ar 27 Eiropas valstīm? Viņam vajadzēja būt šeit un atbildēt uz šo jautājumu," sacīja Hants.

"Kā Boriss panāks breksitu, kā?" jautāja starptautiskās attīstības ministrs Rorijs Stjuarts. "Es pat nezinu, ko viņš domā. Viņš nerunā ar mani, viņš nerunā ar jums, viņš nerunā ar sabiedrību. Mēs vēlamies zināt, ko viņš domā," viņš pauda sašutumu.

Debašu galvenais jautājums kandidātiem bija, kā izpildīt savu solījumu un atrisināt strupceļu breksita sarunās un veiksmīgi izvest Lielbritāniju no Eiropas Savienības (ES).

Visi pieci kandidāti, kas piedalījās raidsabiedrības "Channel 4" rīkotajās debatēs, uzsvēra, ka atšķirībā no Džonsona ir uzticami.

"Uzskatu, ka esmu kandidāts, kuram visvairāk uzticas, ka es izvedīšu mūs [no ES] līdz oktobra beigām," sacīja bijušais breksita lietu ministrs Dominiks Rābs.

Hants norādīja, ka konservatīvajiem jāizvēlas "premjers, kuram ģimenes visā valstī uztic savu nākotni".

Stjuarts sacensību par britu premjera krēslu raksturoja kā mačismu.

Kandidāti kritizēja arī Džonsona, kurš pagaidām ir līderis partijas vadītāja priekšvēlēšanās, solījumu, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī pat tad, ja nebūs panākta izstāšanās vienošanās.

"Atšķirība starp mani un Borisu ir tāda, ka es mēģinātu panākt vienošanos," paziņoja Hants, kurš ir Džonsona pēctecis Lielbritānijas ārlietu ministra amatā.

"Es neradīšu apstākļu kopumu, kas vienošanos padara neiespējamu, jo uzskatu, ka mums jāpiedāvā valstij labāka izvēle," viņš sacīja britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC.

Stjuarts, kurš vēlas izslēgt bezvienošanās breksita iespējamību, noraidīja citu kandidātu pozīciju, ka vienīgais veids, kā panākt uzlabotu vienošanos ar ES ir gatavoties bezvienošanās breksitam un izmantot to kā sarunu instrumentu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Viņi nebaidās no tā, jo tas nav uzticams drauds. Eiropas Savienība zina, ka izstāšanās bez vienošanās nevar saņemt [britu] parlamenta atbalstu," viņš paskaidroja.

Iknedēļas viedokļrakstā izdevumā "Telegraph" Džonsons ignorēja kritiku par nepiedalīšanos debatēs, bet uzmanību pievērsa "digitālajai sašķeltībai" Lielbritānijā.

Jau vēstīts, ka pēc pirmās balsojuma kārtas līderis uz Konservatīvās partijas līdera amatu ir Džonsons. Viņš saņēma 114 no 313 iespējamām balsīm.

Hants ceturtdienas balsojumā ar 43 balsīm ierindojās otrajā vietā, apsteidzot vides ministru Maiklu Govu, kurš saņēma 37 balsis.

Pēc svētdienas televīzijas debatēm kandidātiem otrdienas balsojumā būs nepieciešamas vismaz 33 balsis, lai iekļūtu nākamajā kārtā.

Pēc tam ir gaidāmas vēl vairākas balsojuma kārtas, bet līdz ceturtdienai toriju deputātiem vajadzētu izraudzīties pēdējos divus kandidātus.

Savukārt uzvarētāju no abiem "priekšsacīkšu" līderiem balsojumā pa pastu izraudzīsies visi 160 tūkstoši Konservatīvās partijas biedru.

Balsojuma uzvarētājs, kuru paredzēts paziņot no 22. līdz 28.jūlijam, kļūs par Konservatīvās partijas līderi un automātiski arī par Lielbritānijas premjerministru.

Terēza Meja, kas cietusi neveiksmi, cenšoties panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, 7.jūnijā atkāpās no Konservatīvās partijas līdera amata. Taču viņa turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izraudzīts jaunais toriju līderis.