foto: Ekrānuzņēmums
Publicēts video, kurā palestīnietis Jeruzalemē uzbrūk izraēliešiem, līdz tiek nošauts
19 gadus vecais palestīnietis ar nazi uzbruka visiem pēc kārtas.
Pasaulē
2019. gada 31. maijs, 16:40

Publicēts video, kurā palestīnietis Jeruzalemē uzbrūk izraēliešiem, līdz tiek nošauts

Jauns.lv

Izraēls policija 31. maijā publicējusi video, kurā palestīnietis Jeruzalemes vecpilsētā sadur divus Izraēlas pilsoņus, līdz kārtības sargi viņu nošauj.

Uzbrukums noticis, neskatoties uz stingriem drošības pasākumiem ramadāna laikā.

Viena no sadurtajiem Izraēlas pilsoņiem veselības stāvoklis tiek vērtēts kā kritisks, bet otra ievainojumi ir nopietni, paziņoja policijas preses pārstāvis Mikijs Rozenfelds, apstiprinot, ka policijas darbinieki 19 gadus veco uzbrucēju nošāva.

foto: Ekrānuzņēmums
19 gadus vecais palestīnietis ar nazi uzbruka visiem pēc kārtas.

Pēdējo gadu laikā Jeruzalemes vecpilsētā, kur notika uzbrukums, jau vairākkārt palestīnieši ir sadūruši Izraēlas pilsoņus.

Gaidāms, ka piektdien uz pēdējām ramadāna lūgšanām Aksas mošejā vecpilsētā pulcēsies desmitiem tūkstošu ticīgo.

ASV prezidenta Donalda Trampa znots un padomnieks Džereds Kušners tikās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, gatavojoties publiskot ASV izstrādāto Izraēlas un Palestīnas miera plānu.

Plāna prezentācija gan varētu kavēties, jo septembrī Izraēlā gaidāmas jau šogad otrās parlamenta vēlēšanas pēc tam, kad šonedēļ Knesets nobalsoja par parlamenta atlaišanu, jo Netanjahu neizdevās izveidot jaunu valdību pēc iepriekšējām vēlēšanām aprīlī.

Tramps 2017.gada decembrī atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un maijā ASV vēstniecība tika oficiāli pārcelta no Telavivas un Jeruzalemi.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā. Vēlāk Izraēla Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta, savukārt palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Lielākā daļa starptautiskās sabiedrības Austrumjeruzalemi uzskata par Izraēlas okupētu teritoriju.