foto: Facebook
Igaunijas tiesa ļauj pirms termiņa atbrīvot Vīlandes skolas šāvēju
Vahurs Rūta
2019. gada 31. maijs, 07:39

Igaunijas tiesa ļauj pirms termiņa atbrīvot Vīlandes skolas šāvēju

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Viru apriņķa tiesa pieņēmusi lēmumu pirms termiņa atbrīvot no ieslodzījuma šobrīd 19 gadus veco Vahuru Rūtu, kurš izcietis pusi no deviņu gadu cietumsoda, kas viņam bija piespriests par savas skolotājas noslepkavošanu 2014.gadā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā uzsvērusi tiesa, Rūta atbrīvošana nenozīmē, ka viņam piespriestais sods būtu samazināts vai ka viņš no tā būtu atbrīvots, - mainās tikai soda izciešanas veids, proti, Rūtam līdz 2023.gadam turpināsies pārbaudes laiks un pirmos 24 mēnešus viņam jāpilda vairākas prasības, tai skaitā jāiestājas darbā vai jāreģistrējas bezdarbnieku apdrošināšanas fondā divu nedēļu laikā, vajadzības gadījumā jāsāk ārstēšanās pie psihiatra un jāturpina piedalīties ģimenes terapijā.

Attēli no skolotāju nošāvušā Vahura Rūta “Facebook” profila

gallery icon
9

Igaunijas likumdošana pieļauj pirms termiņa atbrīvot no ieslodzījuma nepilngadīgo, kas izdarījis šādas smaguma pakāpes noziegumu, ja viņš izcietis vismaz pusi no piespriestā ieslodzījuma termiņa. Pieņemot lēmumu par pirmstermiņa atbrīvošanu, tiesa ņem vērā nozieguma apstākļus, apsūdzētā personību, biogrāfiju pirms nozieguma izdarīšanas, uzvedību soda izciešanas laikā, kā arī paredzamos dzīves apstākļus pēc atbrīvošanas.

Tiesa norādījusi, ka Rūts audzis nepilnā ģimenē, kur valdījuši stingri noteikumi un gaidīts, ka viņš mācīsies tikai teicami, audzināšanā lietojot arī fiziskas ietekmēšanas metodes, tai skaitā sodīšanai par sliktām atzīmēm vai neizpildītu mājasdarbu izmantojot siksnu.

"Tādējādi veidojusies pārliecība, ka viens no iespējamajiem konfliktu risināšanas ceļiem attiecībās ar otru cilvēku ir vardarbība. Tiesa uzskata, ka nozieguma izdarīšanas brīdī Rūts bija jaunietis ar neizveidojušos pasaules uzskatu, kura paškontroles spējas un prasme novērtēt savu rīcību bija aizkavējušās attīstībā. Tomēr soda izciešanas laikā ir paveikts liels darbs ģimenes attiecību veidošanā, un abas puses daudz darījušas situācijas labošanai," teikts tiesas atzinumā.

Rūta uzvedību ieslodzījumā cietuma pārstāvji raksturojuši pozitīvi.

"Tiesa ir pārliecināta, ka Vahuram Rūtam piespriestā soda īpašie preventīvie mērķi ir sasniegti un no turpmākas viņa turēšanas apcietinājumā sabiedrība lielāku labumu nevar gūt," norādīts dokumentā.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt 15 dienu laikā.

Kā ziņots, 2014.gada 27.oktobrī Igaunijas policija tika izsaukta uz Vīlandes Pālalinnas skolu, kur kāds devītās klases skolnieks stundas laikā ar sava tēva revolveri bija nāvējoši ievainojis vācu valodas skolotāju. Neviens no pārējiem četriem skolēniem, kas atradās klasē, necieta. Šāvējs tika nodots policijai. Kā tobrīd stāstīja skolas direktors, puisis nebēga un nepretojās, bet ieroci vienkārši nolika uz galda. Tiesā pusaudzis savu vainu atzina.

Kā tolaik rakstīja "Postimees Online", pusaudža paziņas viņu raksturojuši kā sekmīgu skolnieku un atklātas dabas cilvēku, savukārt viņa "Facebook" profilā vairāku gadu garumā bijis atrodams visai maz teksta, bet daudz attēlu par kara, ieroču un vardarbības tēmu, tostarp fotogrāfijas, kurās redzams, kā viņš apgūst viduslaiku cīņas mākslu.

foto: AFP/Scanpix
2014.gada 27.oktobrī Igaunijas policija tika izsaukta uz Vīlandes Pālalinnas skolu, kur kāds devītās klases skolnieks stundas laikā ar sava tēva revolveri bija nāvējoši ievainojis vācu valodas skolotāju.

56 gadus vecā vācu valodas skolotāja Ene Sarapa mira no nāvējošiem ievainojumiem. Igaunijas mediji vēsta, ka Sarapa bija pieredzējusi un augstu vērtēta skolotāja. 2007.gadā viņa bija izraudzīta par Vīlandes apriņķa Gada skolotāju, bet trīs gadus vēlāk viņai Gada skolotāja titulu piešķīrusi Igaunijas vācu valodas skolotāju biedrība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Igaunijas kriminālkodekss pieļauj iespēju nepilngadīgos saukt pie atbildības par slepkavību, sākot no 14 gadu vecuma, ja viņi ir psihiski veseli, paredzot viņiem maksimālo cietumsodu uz laiku līdz desmit gadiem.