foto: REUTERS/SCANPIX
Pentagona šefs noliedz Makeina vārda aizklāšanu uz kuģa
ASV Jūras spēku kuģis "John S. McCain" nosaukts par godu pērn mirušajam senatoram un Vjetnamas kara veterānam, kā arī viņa tēvam un vectēvam.
Pasaulē
2019. gada 30. maijs, 15:20

Pentagona šefs noliedz Makeina vārda aizklāšanu uz kuģa

Jauns.lv / LETA

ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Patriks Šenahans ceturtdien noliedza plānus vizītes Japānā laikā no valsts prezidenta Donalda Trampa noslēpt militāro kuģi, kas nosaukts par godu mirušajam ASV senatoram Džonam Makeinam, ar kuru Trampam bija saspīlētas attiecības.

Iepriekš plašsaziņas līdzekļos izskanēja, ka Baltais nams lūdzis armijas pārstāvjiem aizklāt Makeina vārdu uz kuģa korpusa.

154 metrus garā kuģa apkalpes locekļiem, uz kuru formas tērpiem ir kuģa nosaukums, bija liegts ierasties uz pasākumu otrdien, kad uz blakus esoša kuģa Tokijas pievārtē Tramps teica runu, vēstīja ASV plašsaziņas līdzekļi.

foto: REUTERS/SCANPIX
ASV Jūras spēku kuģis "John S. McCain" nosaukts par godu pērn mirušajam senatoram un Vjetnamas kara veterānam, kā arī viņa tēvam un vectēvam.

Laikraksta "Wall Street Journal" (WSJ) rīcībā esošā informācija liecinot, ka Šenahans apstiprinājis plānus noslēpt kuģa nosaukumu no Trampa acīm, lai nekaitinātu prezidentu.

Tomēr ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs, kas pašlaik ir reģionālā vizītē Āzijā, noliedza savu iesaisti, sakot: "Nekad neesmu pilnvarojis un nekad neesmu apstiprinājis nekādas darbības saistībā ar to kuģi."

Lidojuma no Džakartas uz Singapūru laikā Šenahans žurnālistiem sacīja, ka "nekad ar necieņu neizturētos pret tāda dižena amerikāņu patriota, kāds bija Džons Makeins, piemiņu" un "nekad neizrādītu necieņu jaunajiem vīriešiem un sievietēm, kas dienē uz šī kuģa".

Vašingtonā atvadās no sava varoņa un Baltijas drauga - ASV senatora Makeina

gallery icon
69

Viņš esot lūdzis štāba priekšniekam "izpētīt šo jautājumu". "Armijai ir jādara savs darbs, un tās darbs ir nejaukties politikā," uzsvēra ministra pienākumu izpildītājs.

WSJ rīcībā esošā informācija liecina, ka ASV Jūras spēku komandcentra pārstāvis, atsaucoties uz elektroniskā pasta vēstuli par gatavošanos Trampa otrdienas runai uz kuģa "Wasp", devis rīkojumu, ka "John S. McCain" "nedrīkst būt redzeslokā".

Pēdējā gaitā izvada mirušo ASV senatoru Džonu Makeinu

gallery icon
30

"Wasp" ir pietauvots ASV Jūras spēku bāzē Jokosukā līdzās "John S. McCain", kurš tiek remontēts pēc 2017.gada avārijas.

Sākotnēji kuģa nosaukums esot aizklāts ar tentu, bet pirms Trampa ierašanās tents noņemts, bet kāda barža pietuvināta kuģim tā, lai tā nosaukums nav redzams.

7.flotes, kas bāzēta Jokosukā netālu no Tokijas, preses pārstāvis komandieris Klejs Doss sacīja, ka fotogrāfijas ar tentu pār kuģa nosaukumu uzņemtas piektdien, bet barža no kuģa tuvuma pārvietota sestdien - vairākas dienas pirms Trampa vizītes.

"Visi kuģi prezidenta vizītes laikā bija savā ierastajā konfigurācijā," viņš apliecināja.

"New York Times" vēstīja, ka "John S. McCain" apkalpe nebija ielūgta noklausīties Trampa runu, lai gan citu kuģu apkalpes locekļi tika uzaicināti. Kad vairāki Makeina vārdā nosauktā kuģa apkalpes locekļi tomēr ieradās uz "Wasp" klāja, tērpušies savās formās, viņus lūdza iet prom.

ASV Jūras spēku kuģis "John S. McCain" nosaukts par godu pērn mirušajam senatoram un Vjetnamas kara veterānam, kā arī viņa tēvam un vectēvam, kuru vārds arī bija Džons Makeins un kuri dienēja ASV armijā. Makeins bija viens no lielākajiem Trampa pretiniekiem Republikāņu partijā.

Tramps mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja, ka "nesenās vizītes laikā Japānā man nebija nekādas informācijas saistībā ar Jūras spēku kuģi "John S McCain"".

"Tramps ir bērns, kuru vienmēr apdraudēs mana tēva apbrīnojamās dzīves diženums," WSJ informāciju komentēja Makeina meita Megana.

"Mani ļoti kritizē par to, cik daudz es runāju par savu tēti, bet deviņus mēnešus pēc nāves Tramps neļaus viņam dusēt mierā. Tādēļ man viņš ir jāaizstāv," "Twitter" rakstīja Makeina, kas ir viena no populārā sarunu šova "The View" vadītājām.

Pēc smagas cīņas ar vēzi Makeins nomira pērn 25.augustā - četras dienas pirms savas 82.dzimšanas dienas. Slimības laikā viņš detalizēti bija izplānojis savas bēres, cita starpā paužot vēlmi, lai uz tām neierodas Tramps.

Abiem politiķiem bija lielas domstarpības, bet visskaļākais skandāls saistāms ar Trampa izteikumiem, ka, viņaprāt, kara varonis ir tas, kurš netiek sagūstīts. Makeins vairāk nekā piecus gadus pavadīja gūstā Vjetnamā, tika spīdzināts, bet nepiekrita atbrīvošanai, pirms brīvībā netiek izlaisti citi viņa cīņu biedri. Savukārt Tramps vairākkārt izvairījies no dienesta, izmantojot, iespējams, viltotas veselības izziņas.

Tāpat Trampu saērcināja Makeina rīcība, kad viņš, jau būdams smagi slims, ieradās uz Senāta sēdi un nobalsoja pret iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas izstrādātā veselības aprūpes finansēšanas plāna atcelšanu. Makeina balss bija izšķirošā.

Arī pēc senatora nāves Tramps vairākkārt viņam uzbrucis, piemēram, martā viņš paziņoja, ka "es nekad nebiju Džona Makeina fans, un nekad arī nebūšu".