foto: PA Wire/PA Images
Meja iegūst valdības atbalstu breksita vienošanās grozīšanai
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.
Pasaulē
2019. gada 21. maijs, 19:13

Meja iegūst valdības atbalstu breksita vienošanās grozīšanai

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien ieguvusi valdības atbalstu izmaiņu izdarīšanai breksita līgumā, cerot beidzot iegūt parlamenta atbalstu.

Valdības sēde ilga trīs stundas, kuru laikā tika apspriests priekšlikums, kuru Meja nodēvējusi par jaunu un spēcīgu.

Premjere vēlāk šodien gatavojas sniegt plašāku ieskatu šajā likumprojektā.

Taču mazticams, ka izmaiņas, par kurām vienojusies valdība, būs pietiekamas, lai mainītu deputātu viedokli par šo vienošanos, kuru Lielbritānijas parlaments jau trīs reizes ir noraidījis.

Gandrīz trīs gadus pēc referenduma, kurā 52% britu nobalsoja par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), joprojām nav skaidrs, kad, kā un vai tas vispār notiks.

Lielbritānijai bija jāizstājas no ES 29.martā, taču britu likumdevēji trīs reizes noraidīja Mejas panākto vienošanos ar Briseli par izstāšanās nosacījumiem, un Meja galu galā piekrita pārējo ES dalībvalstu līderu piedāvājumu atlikt breksitu līdz, vēlākais, 31.oktobrim, lai novērstu haotisku Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās jau 12.aprīlī.

Meja arī sāka sarunas ar leiboristiem par iespējām izkļūt no breksita strupceļu, taču pagājušajā nedēļā šīs sarunas izjuka.

Premjerministre paziņojusi, ka mēģinās vēlreiz jūnija sākumā, iesniedzot parlamentā uzlabotu vienošanās versiju.

Domājams, ka likumprojekts ietvers solījumus tādos jautājumos kā strādājošo tiesības un vides aizsardzība, kas ir leiboristu prioritātes.

Taču leiboristu ēnu kabineta ārlietu ministre Emīlija Tornberija jau paziņojusi, ka leiboristi balsos pret likumprojektu, ja vien tas radikāli neatšķirsies no iepriekšējā.

Meja paziņojusi, ka pēc balsojuma parlamentā par likumprojektu viņa noteikts termiņu aiziešanai no Konservatīvo partijas vadības un premjerministra amata.

Konservatīvie politiķi, kuri atbalsta valsts izstāšanos no ES, vaino Meju par politisko strupceļu un vēlas premjera krēslā redzēt pārliecinātu breksita atbalstītāju, piemēram, bijušo ārvalstu ministru Borisu Džonsonu.

Par šķelšanos valdībā liecina Lielbritānijas finanšu ministra Filipa Hamonda brīdinājums par briesmām, ko radīs izstāšanās no ES bez vienošanās par tirdzniecību un citiem jautājumiem.

Hamonds plāno pusdienās ar uzņēmējiem brīdināt, ka labējie politiķi mēģina pārdefinēt breksitu, lai ar to saprastu izstāšanos bez vienošanās.

Runas fragmentos, kas publicēti iepriekš, Hamonds norādījis, ka cīnīties par izstāšanos bez vienošanās nozīmē nolaupīt breksita referenduma rezultātus, tādejādi apzināti kaitējot Lielbritānijas ekonomikai.