foto: Shutterstock
Upju vēzīšos atrod kokaīnu
Upju sānpeldes uzņēmušas kokaīna un citu narkotiku paliekas.
Pasaulē
2019. gada 12. maijs, 07:58

Upju vēzīšos atrod kokaīnu

Kas Jauns Avīze

Saldūdens vēžveidīgajos Anglijas austrumdaļas ūdeņos pētnieki atklājuši kokaīnu. Narkotiku pēdas atrastas, pārbaudot upju ūdeni Safolkas grāfistē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Londonas Karaliskās koledžas un Safolkas universitātes ekologi savāca faunas paraugus no piecām upēm dažādās grāfistes vietās – no iztekas, vidū un grīvā. Kokaīns atklāts pilnīgi visos paraugos, konstatēti arī citi narkotiskie preparāti, piemēram, ketamīns. Pētītas ir Eiropā un arī Latvijā plaši izplatītās upju sānpeldes (Gammarus pulex), 0,8 līdz 2,2 centimetrus lieli vēzīši.
Pilsētā vēl varētu saprast

Pētījums aprakstīts žurnālā "Environment International". Safolkas universitātes profesors Niks Berijs atgādina, ka daudzus uztrauc klimata pārmaiņas vai plastmasas piesārņojums, bet uzmanība jāpievērš arī ķīmiskajai situācijai dabā.

Daudzos paraugos atrastas arī medikamentu un jau ilgu laiku aizliegtu pesticīdu pēdas – to izcelsme nav skaidra. Pētniekus pārsteidz narkotiku atliekas, kas vēl būtu saprotami Londonā un citās pilsētās, bet ne upēs lauku apvidū. Uz pašiem vēzīšiem šīs vielas nekādu redzamu ietekmi neatstājot, taču pa barības ķēdi tās nonāk zivīs un tālāk.

Kofeīns Latvijas upēs

Līdzīgs Eiropas Savienības finansēts pētījums rit Baltijas jūras valstīs – No farmaceitiskajām vielām tīri ūdeņi. Piedalās arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un Hidroekoloģijas institūts, pētot zāļu aktīvo vielu piesārņojumu Baltijas jūrā, iekšzemes ūdeņos, notekūdeņos un to dūņās attīrīšanas iekārtās.

Paraugi ņemti pusotru kilometru no jūras krasta Daugavgrīvā, Driksā, Puplā, Lielupē, Mēmelē, Mūsā, Vēģerupē, Jaunbērzē. Jau ir secināts, ka Latvijas ūdeņos atrodamas visdažādākās aktīvās farmaceitiskās vielas un kofeīns. Piemēram, Puplā Olaines novadā 11,4 kubikmetros ūdens kofeīna ir tikpat daudz kā kafijas tasītē.

Gliemenēm galva nesāp

Analizētas 66 vielas, no kurām 52 rezultāti bija izmērāmi – lielākās koncentrācijas konstatētas pret 2. tipa cukura diabētu lietotajam metformīnam (2254 nanogrami uz litru), atorvastatīnam holesterīna mazināšanai (1116) un pretsāpju zālēm diklofenakam (1094).

Ar skumju ironiju var teikt, ka Puplas gliemenēm galva nesāp –
šeit diklofenaka koncentrācija upes lejtecē bija (976 nanogrami uz litru), pārsniedzot vides kvalitātes standartu (gada vidējai vērtībai tas iekšzemes virszemes ūdeņos ir desmit nanogrami uz litru).

Risinājums ir modernizēt attīrīšanas iekārtas un nederīgās zāles nodot aptiekās, nevis izmest sadzīves atkritumos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās