foto: AFP/Scanpix
Pašvaldību vēlēšanas Anglijā: konservatīvajiem paredz vietu zaudēšanu
Vēlēšanu punkts Anglijas ziemeļrietumos dzīvojamās mājas pagalmā.
Pasaulē
2019. gada 2. maijs, 15:03

Pašvaldību vēlēšanas Anglijā: konservatīvajiem paredz vietu zaudēšanu

Jauns.lv / LETA

Anglijā šodien notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās konservatīvajiem, visticamāk, neklāsies viegli, vēlētājiem paužot neapmierinātību ar breksita novilcināšanu.

Vēlēšanas notiek 248 Anglijas municipālajās padomēs, kā arī par sešām mēra vietām Anglijā un 11 municipālajās padomēs Ziemeļīrijā.

Uz spēles liktas vairāk nekā 8000 deputātu vietas municipālajās padomēs, kas lemj par sadzīves jautājumiem, sākot no izglītības un beidzot ar atkritumu apsaimniekošanu.

Šīs ir pirmās vēlēšanas kops 29.marta, kad Lielbritānijai bija jāizstājas no Eiropas Savienības (ES). Taču Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, nespējot pārliecināt parlamentu atbalstīt viņas un Briseles panākto breksita vienošanos, pieņēma pārējo ES dalībvalstu līderu piedāvājumu atlikt breksitu līdz, vēlākais, 31.oktobrim, lai novērstu haotisku Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Pašvaldību vēlēšanu rezultāti sniegs zināmu, kaut nepilnīgu priekšstatu par vēlētāju atbalstu Mejas pārstāvētajiem konservatīvajiem un opozīcijā esošajiem leiboristiem.

Tiek prognozēts, ka konservatīvie zaudēs simtiem vietu municipālajās padomēs, iespējams, pat tūkstoti, bet leiboristi un pret breksitu noskaņotie liberāldemokrāti palielinās savu pārstāvniecību padomēs.

Šāds iznākums palielinātu spiedienu uz Meju atkāpties, apliecinot, ka premjeres breksita politika pamudinājusi tradicionālos konservatīvo atbalstītājus novērsties no partijas.

"Es nekad nedomāju, ka pienāks laiks, kad saņemšu apvainojumus no konservatīvajiem par konservatīvo mudināšanu balsot par konservatīvajiem," atzinis kādas Anglijas municipālās padomes loceklis.

Pašreiz Londonā notiek Lielbritānijas politisko partiju sarunas par breksita krīzes pārvarēšanu, bet joprojām nav skaidrs, kad un kā Apvienotā Karaliste izstāsies no ES un vai tas patiešām notiks.

Aptauju speciālists un bijušais konservatīvo deputāts Roberts Heivords prognozē, ka konservatīvie pašvaldību vēlēšanās zaudēs vairāk kā 800 vietu, leiboristi papildus iegūs nepilnus 300 vietu, bet liberāldemokrāti - vairāk nekā 500 vietas.

Citas prognozes ir konservatīvajiem vēl nelabvēlīgas, paredzot, ka partija zaudēs vairāk nekā 1000 vietu, bet leiboristi papildus iegūs 800 vietu.

Taču pašvaldību vēlēšanas bieži bijušas neprecīzas vispārējā sabiedrības noskaņojuma atspoguļotājas, jo vēlētāju aktivitāte tajās ir zema un kampaņu centrā nereti ir ļoti pragmatiski, vietējai kopienai būtiski jautājumi, piemēram ielu apgaismojums un atkritumu savākšana.

Pašvaldību vēlēšanas arī nenotiek vienlaikus visā valsts teritorijā.