foto: AFP/Scanpix
Francijā "dzelteno vestu" protestiem pievienojas galēji kreisie
Protestētājs Francijā.
Pasaulē
2019. gada 27. aprīlis, 19:36

Francijā "dzelteno vestu" protestiem pievienojas galēji kreisie

Jauns.lv / LETA

Parīzes ielās kopā ar "dzelteno vestu" kustības aktīvistiem sestdien ielās izgājuši arī tūkstošiem arodbiedrību aktīvistu un kreiso partiju atbalstītāju, lai tādējādi demonstrētu vienotu fronti pret prezidenta Emanuela Makrona pēdējām reformu iecerēm.

Galēji kreisās arodbiedrības CGT gājiens Parīzē sākās pirms "dzelteno vestu" šīs nedēļas nogales galvenās demonstrācijas Strasbūrā, kur izcēlās sadursmes starp demonstrantiem un policistiem, kas mēģināja uzturēt spēkā varasiestāžu aizliegumu rīkot demonstrācijas vairākās vietās pilsētas centrā.

Parīzē demonstrācijās piedalījās daudzi kreiso radikāļu vadoņi, tostarp galēji kreisās partijas Nepakļāvīgā Francija līderis Žans Liks Melanšons, kas pazīstams kā viens no nesaudzīgākajiem Makrona kritiķiem.

Galvaspilsētas ielās bija izgājusi arī senatore Estere Benbasa, kas pārstāv "zaļos". Viņa norādījusi, ka piedalījusies "dzelteno vestu" protestos kopš paša to sākuma pagājušā gada novembrī.

"Tas ir labi, ka mēs šodien esam kopā ar CGT, jo kreisajiem jābūt vienotiem," uzsvēra senatore.

Strasbūrā policija liedz piekļuvi visām Eiropas Savienības (ES) un citu starptautisko organizāciju institūcijām, un demonstrācija, kas iesākās miermīlīgi, izvērtās vardarbīgās sadursmēs, kad kārtības sargi aizšķērsoja protestētājiem ceļu uz Eiropas Parlamenta (EP) ēku.

Daži protestētāji sāka policistus apmētāt ar akmeņiem un pudelēm, uz ko policija atbildēja ar asaru gāzi.

Iepriekš policija nobloķēja arī protestēju grupu, kas mēģināja piekļūt Eiropas Padomes ēkai.

Vietējās amatpersona vēsta, ka Strasbūrā protestos kopumā piedalījušies aptuveni 2000 cilvēku.

Savukārt Parīzē demonstrācija noritējusi mierīgi, taču organizatori to uzskata tikai par mēģinājumu pirms 1.maija gājiena, kurā piedalīsies arī citas arodbiedrības.

Mazākas demonstrācijas sestdien notikušas arī citās Francijas pilsētās.