foto: AFP/Scanpix
Britu leiboristu līderis atsakās ierasties banketā par godu Trampam
2019. gada 26. aprīlis, 21:59

Britu leiboristu līderis atsakās ierasties banketā par godu Trampam

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas lielākās opozīcijas partijas leiboristu līderis Džeremijs Korbins piektdien noraidījis ielūgumu uz oficiālo banketu par godu ASV prezidentam Donaldam Trampam, kas tiks rīkots viņa vizītes laikā jūnijā.

Korbins apsūdzējis Trampu rasismā un sieviešu nīšanā, norādot, ka premjerministrei Terēzai Mejai nevajadzētu "atritināt sarkano paklāju", lai uzņemtu ASV prezidentu Lielbritānijā valsts vizītē.

Tramps "saplosa svarīgus starptautiskus līgumus, atbalsta klimata pārmaiņu noliegumu, kā arī izmanto rasistisku un mizogīnisku retoriku," savā paziņojumā norādījis leiboristu līderis.

Tomēr viņš paudis gatavību tikties ar Trampu, kamēr viņš no 3. līdz 5.jūnijam uzturēsies Lielbritānijā.

Korbins arī paudis vilšanos, ka Meja kārtējo reizi esot izrādījusi pakļāvību ASV administrācijai.

Ielūgumu uz vakariņām jau iepriekš noraidījis parlamenta apakšnama spīkers Džons Berkovs, kas atteicies atļaut Trampam uzrunāt deputātus, kā arī opozīcijā esošo liberāldemokrātu līderis Vinss Keibls.

Meja Trampu uzaicināja valsts vizītē 2017.gada janvārī, kad viņa tikai dažas dienas pēc prezidenta inaugurācijas viesojās Vašingtonā.

Tomēr Lielbritānijā šis uzaicinājums izpelnījās visai pretrunīgu vērtējumu, un zem petīcijas, kas aicināja atcelt Baltā nama saimnieka vizīti, parakstījās 1,9 miljoni britu.

Tramps, kas paudis stingru atbalstu Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības (ES), Apvienoto Karalisti apmeklēja jau pērn, taču tā bija tikai darba vizīte, kura netiek saistīta ar tik pompozām uzņemšanas ceremonijām kā valsts vizīte.