foto: Twitter (twitter.com/AdityaRajKaul)
Lieldienu slaktiņš Šrilankā: sprādzienos baznīcās un viesnīcās 202 bojāgājušie
2019. gada 21. aprīlis, 08:54

Lieldienu slaktiņš Šrilankā: sprādzienos baznīcās un viesnīcās 202 bojāgājušie

Jauns.lv / LETA

Šrilankā svētdien notikuši sprādzieni vairākās baznīcās un viesnīcās, kuros gājuši bojā 202 un ievainoti vairāk nekā 500 cilvēki, paziņojusi policija un mediķi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šrilankā sprādzienos baznīcās un viesnīcās vairāk nekā 300 bojāgājušie, simtiem ievainoto

Šrilankā svētdien gandrīz vienlaikus notikuši sprādzieni vairākās katoļu baznīcās un pieczvaigžņu viesnīcās, kuros gājuši bojā vairāk nekā 100 un ievainoti ...

gallery icon
61

Eksplozijas gandrīz vienlaikus notikušas trīs baznīcās, kad tur norisinājās Lieldienu dievkalpojumi, un trīs viesnīcās.

Uzbrukumi notikuši Sv. Antonija katoļu baznīcai galvaspilsētā Kolombo, Sv. Sebastiāna katoļu baznīcai valsts rietumu pilsētā Negombo, kurā vairākums iedzīvotāju ir katoļi, kā arī evaņģēlisko kristiešu Ciānas baznīcai Batikaloā valsts austrumos.

Ir aizdomas, ka vismaz divās baznīcās sprādzienus sarīkojuši teroristi pašnāvnieki, žurnālistiem sacījis kāds drošības struktūru pārstāvis, kas vēlējies palikt anonīms.

foto: REUTERS/SCANPIX
Šrilankā svētdien gandrīz vienlaikus notikuši sprādzieni vairākās baznīcās un pieczvaigžņu viesnīcās.

Eksplozijas notikušas pieczvaigžņu viesnīcās "Cinnamon Grand", "Kingsbury" un "Shangri-La", kas visas atrodas Kolombo centrā, un kurās mēdz apmesties daudz ārzemnieku.

Pēc Šrilankas Tūrisma padomes sniegtajām ziņām, starp bojāgājušajiem ir 32 ārzemnieki - ASV, Bangladešas, Indijas, Japānas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Pakistānas, Portugāles un Turcijas pilsoņi. Savukārt Dānijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka starp bojāgājušajiem ir trīs Dānijas pilsoņi. Pēc mediķu neoficiāli teiktā, starp ievainotajiem ir Lielbritānijas un Japānas pilsoņi.

Vairākas stundas vēlāk notikuši vēl divi sprādzieni. Vienā no tiem Kolombo piepilsētā Dehivalā gāja bojā divi policisti, bet otru Kolombo piepilsētā Orugodavatā savās mājās sarīkoja spridzinātājs pašnāvnieks, nogalinot trīs policistus, kas pie viņa bija ieradušies.

Saistībā ar teroraktiem aizturēti vairāki cilvēki, paziņojušas amatpersonas.

Šrilankas premjerministrs Ranils Vikremesinghe uzaicinājis uz tikšanos sauszemes karaspēka, jūras spēku un gaisa spēku komandierus, lai apspriestu situāciju. Ierakstā tviterī premjers nodēvējis teroraktus par gļēvulīgu uzbrukumu, kā arī aicinājis valsts iedzīvotājus saglabāt mieru un neizplatīt neapstiprinātus pieņēmumus par iespējamajiem teroraktu vaininiekiem.

"Šajā traģiskajā laikā aicinu šrilankiešus arī turpmāk būt vienotiem un stipriem," mudinājis premjers.

foto: AP/Scanpix
Šrilankā svētdien gandrīz vienlaikus notikuši sprādzieni vairākās baznīcās un pieczvaigžņu viesnīcās.

Teroraktus Šrilankā nosodījušas daudzas valstis un starptautiskās organizācijas. Arī Romas katoļu pāvests Francisks savā tradicionālajā Lieldienu uzrunā "Urbi et orbi" ("Pilsētai un pasaulei") Romas Sv. Pētera laukumā pauda sāpes un skumjas par notikušo.

Lai atvieglotu drošības spēku operācijas, Šrilankas valdība visā valstī noteikusi komandantstundu, kas būs spēkā līdz turpmākajam rīkojumam. Valdība arī nolēmus uz laiku bloķēt sociālos medijus, paziņojot, ka tas esot nepieciešams, lai nepieļautu nepatiesas informācijas izplatīšanos.

Amatpersonas vēl nav izteikušās par to, kas varētu būt sarīkojis teroraktus, taču ziņu aģentūras AFP rīcībā nonācis Šrilankas policijas priekšnieka Pudžuta Džajasundaras policijas vadošajām amatpersonām 11.aprīlī izplatītais brīdinājums, ka no kādas ārvalsts izlūkdienesta saņemta informācija, ka Šrilankas radikālais musulmaņu grupējums "National Thowheeth Jama'ath" (NTJ) plāno uzbrukumus prominentām baznīcām un Indijas vēstniecībai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās