foto: AFP/Scanpix
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē: nodedzis jumts un liesmo dievnama iekšiene
Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Nodedzis arī dievnama jumts un liesmo ēkas iekšiene.
Pasaulē
2019. gada 15. aprīlis, 20:25

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē: nodedzis jumts un liesmo dievnama iekšiene

Jauns.lv

Pirmdien, 15. aprīļa pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē. No gotiskās katdrāles jumta paceļas liesmas un milzīgi dūmu mākoņi. Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Nodedzis arī dievnama jumts un liesmo ēkas iekšiene.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Uguns ...

gallery icon
115

Sociālajos tīklos publicētas fotogrāfijas un video ar liesmu pārņemto katedrāli. No vēsturiskās celtnes gaisā laužas liesmas un milzīgs dūmu mākonis.

Parīzes centrā sapulcējušies vietējo iedzīvotāju un tūristu pūļi, kas šokēti skatās katedrāles degšanu.

Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka cīņai ar ugunsgrēku mobilizēti 400 ugunsdzēsēji. Kā pavēstīja Francijas ugunsdzēsības dienests, tas "nav drošs", vai degšanu var apturēt.

foto: AFP/Scanpix
Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Nodedzis arī dievnama jumts un liesmo ēkas iekšiene.

Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi 12.gadsimta katedrāles torņa smaile. Kā vēsta telekanāls BFMTV, 93 metrus augstā smaile bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Parīzes mēra vietnieks Emanuels Gregors pavēstīja, ka katedrāle ir cietusi milzīgus postījumus.

Pēc viņa teiktā, ārkārtas dienestu darbinieki tagad cenšas glābt mākslas darbus katedrālē. Katedrālē atrodas ievērojams daudzums nenovērtējamu mākslas un kultūras priekšmetu.

Katedrāles preses pārstāvis paziņoja, ka deg visa katedrāles koka iekšiene un, visticamāk, tiks iznīcināta.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Parīzes mērs Anna Idalgo tviterī to nodēvējusi par šausmīgu ugunsgrēku.

"Parīzes ugunsdzēsības dienests mēģina kontrolēt liesmas," raksta Idalgo.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs pavēstīja, ka tiek veikti ārkārtas pasākumi, lai glābtu katedrāli.

foto: AFP/Scanpix
Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi 12.gadsimta katedrāles torņa smaile.

Parīzes policija lūdz iedzīvotājus turēties atstatus no rajona Parīzes centrā, lai katedrālei varētu piekļūt glābšanas dienestu automašīnas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā. Par cietušajiem netiek ziņots.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ugunsgrēka dēļ atcēlis pirmdienas vakarā ieplānoto uzrunu televīzijā, kurā viņš grasījās izklāstīt savu plānu, kā viņš gatavojas atbildēt uz pilsoņu sūdzībām, kuru dēļ sākās "dzelteno vestu" protesta kustība.

Makrons ieradies notikuma vietā un izteicis solidaritāti ar visiem katoļiem un visu Francijas tautu. Pēc tam Makrons devies tikties ar Parīzes policiju.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks izteicis līdzjūtību Parīzes iedzīvotājiem.

"Parīzes Dievmāte ir visas Eiropas Dievmāte," tviterī raksta Tusks. "Mēs visi šodien esam ar Parīzi."

foto: Ekrānuzņēmums
Liesmu pārņemtā Parīzes Dievmātes katedrāle.

Līdzjūtību Francijai izteicis Vatikāns un daudzi pasaules līderi.

ASV prezidents Donalds Tramps ugunsgrēku nodēvējis par "šausminošu" un ieteicis katedrāles dzēšanai izmantot parasti meža ugunsgrēku dzēšanā pielietotās ugunsdzēsības lidmašīnas.

Katedrāle ir visapmeklētākais vēstures piemineklis Eiropā un to katru gadu apmeklē ap 13 miljoniem cilvēku.

ANO kultūras aģentūra UNESCO paziņoja, ka "stāv līdzās Francijai, lai glābtu un atjaunotu katedrāli".

Parīzes Dievmātes katedrāle (franču: Notre-Dame de Paris) ir katedrāle Parīzē, Francijā. Ievērojams agrīnās gotiskās arhitektūras paraugs. Romas katoļu baznīcas Parīzes arhibīskapijas galvenā baznīca un Parīzes arhibīskapa sēdeklis.

Parīzes Dievmātes katedrāli sāka celt 1163. gadā karaļa Luija VII valdīšanas laikā. To pabeidza vairāk kā pēc divsimt gadiem - 1345. gadā, bet arī turpmāk celtne tika papildināta ar jaunām detaļām un greznojumiem.

Fasāžu mākslinieciskajā izveidē liela loma ir skulpturālajam dekoram - statujām, ciļņiem, kas redzami ne vien frīzveida joslā, bet arī portālu timpanonos un starp portāliem. Plastiskajos rotājumos izmantotas ne vien cilvēka auguma formas, bet arī augu un ģeometriskais ornaments un fantastisku būtņu atveidi. Piemēram, ūdens notekas veidotas kā rīkles atpletuši pūķi, uz balustrādes tup akmens himēras.

Parīzes Dievmātes katedrālē esot 8000 sēdvietu un 20 000 stāvvietu. Šis Parīzes lielākais dievnams vispilnīgāk atbilst viduslaiku priekšstatam par pasaules modeli.