foto: Ekrānuzņēmums
Meja cenšas pārliecināt parlamentu atbalstīt "Breksita" vienošanos
Meja izklāstījusi četrus iespējamos turpmākās rīcības scenārijus.
Pasaulē
2019. gada 23. marts, 10:57

Meja cenšas pārliecināt parlamentu atbalstīt "Breksita" vienošanos

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien turpināja centienus pārliecināt parlamenta deputātus beidzot atbalstīt viņas panākto "Breksita" vienošanos, taču ļāvusi noprast, ka varētu arī nerīkot trešo balsojumu, ja viņai neizdosies gūt pietiekamu likumdevēju atbalstu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Meja nosūtījusi visiem deputātiem vēstuli, kurā izklāstījusi iespējamos rīcības variantus pēc tam, kad pārējo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien samitā piekrita uz neilgu laiku atlikt 29.martā paredzēto Lielbritānijas aiziešanu no bloka.

Ja Mejai izdosies pārliecināt deputātus vienošanos atbalstīt, Lielbritānija izstāsies no ES 22.maijā saskaņā ar šo vienošanos.

foto: Ekrānuzņēmums
Meja izklāstījusi četrus iespējamos turpmākās rīcības scenārijus.

Taču, ja parlaments vienošanos atkal noraidīs, Lielbritānija līdz 12.aprīlīm varēs lūgt vēl vienu "Breksita" atlikšanu vai arī tai būs no ES jāaiziet bez vienošanās.

Taču, ja ES piekritīs vēlreiz "Breksitu" atlikt, Lielbritānijai būs jāpiedalās maija beigās paredzētajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Savā vēstulē Meja uzsvērusi, ka trešo balsojumu par divkārt jau noraidīto "Breksita" vienošanos viņa rīkos vienīgi tad, ja būs pamats sagaidīt pietiekami liela deputātu skaita atbalstu.

Vienlaikus viņa izklāstījusi četrus iespējamos turpmākās rīcības scenārijus.

Pirmkārt, Lielbritānija var atsaukt savu lēmumu izstāties no ES, taču "tā būtu referenduma rezultāta nodevība", norādījusi valdības vadītāja.

Otrā iespēja, ir 12.aprīlī izstāties no ES bez vienošanās, taču to parlaments ar lielu balsu vairākumu noraidīja pagājušajā nedēļā notikušajā balsojumā.

"Ja šķitīs, ka ir pietiekams atbalsts un spīkers to atļaus, mēs varam nākamnedēļ vienošanos atkal [nodot balsošanai], un ja tā tiks apstiprināta, mēs varam aiziet [no ES] 22.maijā," vēstulē norādījusi Meja.

Taču, ja pietiekama atbalsta nebūs vai ja parlaments vienošanos noraidīs trešo reizi, Lielbritānija var lūgt "Breksitu" vēlreiz atlikt.

Tad britiem būs jāpiedalās EP vēlēšanās, kas, "esmu stingri pārliecināta, būtu nepareizi", piebildusi premjere.

Pagaidām nekas neliecina, ka parlamenta deputāti, kas iepriekš balsojuši pret Mejas panākto vienošanos, grasītos masveidā mainīt savu nostāju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs valdības parlamentārais vairākums, jau paziņojusi, ka premjerministre ES samitā cietusi "sakāvi".

"Valdība ir pārlieku gatava kapitulēt," norādījis DUP līderis Naidžels Dods, piebilstot, ka "vismaz attiecībā uz izstāšanās līgumu nekas nav mainījies".

Turklāt Mejai vispirms vēl jāpārvar šķēršļi, kurus radījis parlamenta spīkera Džona Berkova šīsnedēļas paziņojums.

Viņš norādījis, ka saskaņā ar kārtības rulli parlaments nemaz nevar atkārtoti balsot par jau noraidīto vienošanos, ja tā netiek būtiski grozīta.

Tikmēr "Breksita" pretinieki gatavojas sestdien iziet Londonas ielās, lai pieprasītu atkārtotu referendumu.

Par pievienošanos demonstrantiem paziņojusi arī Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena.

"ES lēmums atlikt jautājumu vismaz līdz 12.aprīlim ir pavēris [iespēju] logu, un tiem no mums, kas iebilst pret "Breksitu", tā dotā iespēja jāizmanto," uzsvērusi Stērdžena.