foto: Ekrānuzņēmums
"Mums lūst sirdis" - Kraistčērčas iedzīvotāji un pilsētas galva nespēj noticēt notikušajam
"Šķiet, ka noticis visļaunākais un mums ir jāsaņemas un jātiek galā ar šo situāciju," paziņoja Kraistčērčas pilsētas galva Lianna Dalziela.
Pasaulē
2019. gada 15. marts, 12:19

"Mums lūst sirdis" - Kraistčērčas iedzīvotāji un pilsētas galva nespēj noticēt notikušajam

Jauns.lv

Pēc lielākās masu apšaudes Jaunzēlandes vēsturē Kraistčērčas pilsētas galva Lianna Dalziela aicināja ikvienu saglabāt mieru un saņemties.

"Es domāju, ka tas ir patiešām svarīgi, lai cilvēki saglabātu pilnīgu mieru un par savām jūtām izrunājas ar draugiem un ģimeni. Tas ir dabīgi. Es nekad nebiju domājusi, ka kaut kas tāds varētu notikt Kraistčērčā.

Patiesībā es nevarēju iedomāties, ka tas vispār varētu notikt Jaunzēlandē. Šķiet, ka noticis visļaunākais un mums ir jāsaņemas un jātiek galā ar šo situāciju," sociālajos tīklos ievietotā video paziņoja Kraistčērčas pilsētas galva Lianna Dalziela.

foto: Ekrānuzņēmums
"Šķiet, ka noticis visļaunākais un mums ir jāsaņemas un jātiek galā ar šo situāciju," paziņoja Kraistčērčas pilsētas galva Lianna Dalziela.

Pilsētas iedzīvotāji ir šokēti un nespēj noticēt notikušajam.

"Mums lūst sirdis. Tas ir tik skumji un mūsu valstī tam nebūtu jānotiek. Viņiem [musulmaņiem] būtu jābūt droši lūgties," stāsta kāda kristiete.

"Tas ir neticami, mūsu pilsētā, tas ir neticami," stāsta sieviete.

"Man ir pārgājis sākuma šoks un tagad esmu kļuvusi ļoti dusmīga. Ikvienam vajadzētu justies droši un lūgties kā viņi vēlas," viņa turpina.

Apšaudē Jaunzēlandes mošejā daudzi nogalinātie

Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, piektdien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 49 cilvēki.

gallery icon
45

Jauns.lv jau vēstīja, ka Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, piektdien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 49 cilvēki.

Viena apšaude notikusi Kraistčērčas centra mošejā "Masjid al Noor", bet otra - Kraistčērčas Linvudas rajona mošejā.

"Masjid al Noor" mošejā nogalināts 41 cilvēks, bet pārējie Linvudas rajona mošejā. Vairāk nekā 20 cilvēki guvuši nopietnus ievainojumus.

Saistībā ar notikušajām apšaudēm vienam cilvēkam izvirzītas apsūdzības slepkavībās un sestdien viņš stāsies Kraistčērčas tiesas priekšā. Pavisam policija aizturējusi četrus aizdomās turamos - trīs vīriešus un vienu sievieti - un citus aizdomās turamos šobrīd nemeklē.

Viņš arī uzņēmies atbildību par apšaudi, paziņojot, ka ieradies Jaunzēlandē ar vienu mērķi - lai izplānotu un trenētos uzbrukumam.

Uzbrucējs ir 28 gadus vecs austrālietis Brentons Tarants no strādnieku šķiras ģimenes. Viņš sociālajos medijos izplatījis arī garu radikāli labēju manifestu.



Kā pavēstīja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna, notikušo var raksturot tikai kā teroraktu, kurš ticis labi izplānots.

Ārderna notikušo raksturoja kā "vienu no Jaunzēlandes drūmākajām dienām".

"Ir skaidrs, ka šī ir viena no Jaunzēlandes drūmākajām dienām," premjere sacīja žurnālistiem. "Skaidrs - tas, kas notika šeit, ir ārkārtēja un bezprecedenta vardarbība."

Kraistčērčas šāvējs savu uzbrukumu raidīja tiešsaistē. Video plaši cirkulēja sociālajos medijos.

Jaunzēlandē vardarbīgi noziegumi ir retums un bieži vien policisti nenēsā līdzi ieročus, taču Sakarā ar notikušo Jaunzēlandē drošības draudu līmenis paaugstināts līdz "augstam".