Pasaulē
2019. gada 21. janvāris, 20:13

Zviedrijas premjers iepazīstina ar jauno valdību un paziņo, ka valsts nepieteiksies dalībai NATO

Jauns.lv / LETA

Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns, kurš pagājušajā nedēļā nodrošināja sev vēl vienu pilnvaru termiņu valdības vadītāja amatā, izbeidzot četrus mēnešus ilgušo politisko strupceļu, pirmdien iepazīstināja ar jaunās valdības sastāvu.

Levēns, parlamentu iepazīstinot ar valdības programmu, sacīja, ka "Zviedrija nepieteiksies dalībai NATO".

Zviedrija centīsies "nodrošināt transatlantiskās saites, attīstīt mūsu aizsardzības sadarbību, konkrēti ar Somiju, un padziļināt sadarbību drošības palielināšanai ap Baltijas jūru", viņš piebilda.

foto: Ekrānuzņēmums
Stēfans Levēns (pa labi) atgriežas premjera krēslā sociāldemokrātu un "zaļo" mazākuma valdības vadībā.

Finanšu ministre Magdalēna Andersone, ārlietu ministre Margota Valstrēma un aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists, kas visi ir sociāldemokrāti, ir svarīgākie kabineta locekļi, kas savus amatus saglabās no 2014.-2018.gada valdības.

"Zaļo" līdere Isabella Lovina saglabās vicepremjeres amatu un būs atbildīga par klimata un vides jautājumiem.

Neraugoties uz dažām izmaiņām valdības sastāvā, Levēns cildināja jauno valdību kā vēsturisku, izsakoties par vienošanos, kas panākta ar "zaļajiem", Centra un Liberāļu partijām par sadarbību budžeta un citu svarīgu likumprojektu jautājumos.

Līdz ar šo vienošanos valdības parlamenta bāze pārvietojusies centra virzienā, jo sociāldemokrātiem vairs nav jāpaļaujas uz Kreiso partiju.

"Šis ir jauns laikmets, laikmets ar izaicinājumiem un izšķirošs laikmets. Parlamentārā sadarbība, kas sākas šodien, ir vēsturiska," sacīja Levēns.

Īsā preses konferencē viņš norādīja, ka valdība koncentrēsies uz "darbavietām, rīcību klimata jomā, labklājību un drošību".

Viens no jaunās valdības galvenajiem uzdevumiem būs pārskatīt konservatīvās Moderātu partijas un kristīgo demokrātu izstrādāto "ēnu" budžetu, kas decembrī tika pieņemts ar labā spārna populistu Zviedrijas demokrātu atbalstu.

"Zaļajiem", kas jaunajā valdībā ir mazākais partneris, būs pieci kabineta posteņi - par vienu mazāk nekā iepriekšējā valdībā, šādi atspoguļojot zaudējumus 2018.gadā.

Zviedrijas parlaments piektdien sociāldemokrātu līderi un līdzšinējo premjeru Levēnu atkārtoti apstiprināja valdības vadītāja amatā.

Levēns atgriežas premjera krēslā sociāldemokrātu un "zaļo" mazākuma valdības vadībā, kuru atbalsta centristi un liberāļi. Četrām partijām kopā ir 167 vietas parlamentā un līdz vairākumam - 175 vietām - tām pietrūkst astoņas balsis.