foto: REUTERS/SCANPIX
Tramps par strādāšanu Krievijas labā: "Tas ir aizvainojošākais jautājums, kāds man jebkad uzdots"
Donalda Trampa un Vladimira Putina tikšanās Helsinkos 2018. gada jūlijā.
Pasaulē
2019. gada 13. janvāris, 22:46

Tramps par strādāšanu Krievijas labā: "Tas ir aizvainojošākais jautājums, kāds man jebkad uzdots"

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps telefonintervijā telekanālam "Fox News" izvairījies no tiešas atbildes uz jautājumu, vai viņš ir strādājis vai strādā Krievijas labā, kas viņam uzdots pēc šim tematam veltītas publikācijas.

Kā ziņots, laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, šonedēļ vēstīja, ka ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) 2017.gadā sācis izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Tramps nestrādā Krievijas labā.

"Domāju, ka tas ir aizvainojošākais jautājums, kāds man jebkad uzdots," telekanālam sacījis prezidents.

Arī "The New York Times" rakstu Tramps nosaucis par visu laiku aizvainojošāko. "Ja lasīsiet rakstu, jūs redzēsiet, ka viņi nav atraduši pilnīgi neko," viņš paziņojis.

Nedodot tiešu atbildi uz pārraides vadītājas jautājumu, Tramps izteicies, ka neviens prezidents nav ieņēmis pret Krieviju tik stingru nostāju kā viņš.

"Ja jūs jautātu cilvēkiem Krievijā - es esmu bijis pret Krieviju stingrāks nekā, domājams, jebkurš cits prezidents, bet pilnīgi noteikti nekā pēdējie trīs vai četri prezidenti," viņš paziņojis.
Trampa apgalvojumu apstrīdējis demokrātu senators no Virdžīnijas štata, Senāta Izlūkdienestu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Marks Vorners, atgādinot, ka gandrīz visas sankcijas pret Krieviju rosinājis nevis Baltais nams, bet ASV Kongress, kurā par Maskavas darbībām noraizējušies gan republikāņi, gan demokrāti, tikmēr Baltais nams sankciju ieviešanā bijis ļoti gauss.

Kā rakstīja "The New York Times", minētā izmeklēšana kā pretizlūkošanas un kriminālizmeklēšanas apvienojums sākta pēc tam, kad Tramps 2017.gada maijā atlaida FIB direktoru Džeimsu Komiju.

Pretizlūkošanas virziena mērķis bijis noteikt, vai Tramps apzināti vai neapzināti nestrādā Maskavas labā un vai viņš nerada apdraudējumu nacionālajai drošībai, savukārt kriminālizmeklēšanas virziens bijis saistīts ar Trampa lēmumu atlaist Komiju, norādīja laikraksts.

FIB izmeklēšana drīz vien tikusi iekļauta Roberta Millera izmeklēšanā par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā un iespējamo sadarbību starp Trampa vēlēšanu komandu un Maskavu, vēstīja "The New York Times", norādot, ka nav skaidrs, vai joprojām notiek izmeklēšana pretizlūkošanas virzienā.

Avīze rakstīja, ka FIB bijušas aizdomas par Trampa saitēm ar Krieviju 2016.gada priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Taču birojs nesāka izmeklēšanu, līdz Tramps neatlaida Komiju, kurš atteicās zvērēt uzticību Trampam un pārtraukt izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos, kuru tagad vada Millers.

Minētajā intervijā telekanālam "Fox News" Tramps arī noraidījis un nosaucis par smieklīgu laikrakstā "Washington Post" izteikto apgalvojumu, ka viņš atteicies sīkāk informēt ASV valdības augstākās amatpersonas par savām sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un centies slēpt to saturu, pat atņemot savam tulkam viņa piezīmes un pieprasot neapspriest tajās pārrunāto.

Pēc Trampa teiktā, viņa saruna ar Putinu 2018.gada jūlijā Helsinkos bijusi "lieliska", tajā runāts "par Izraēlas drošību un daudzām citām lietām". "Jebkurš būtu varējis klausīties šo tikšanos," viņš paziņojis.