foto: REUTERS/SCANPIX
Somijas tiesa par kara noziegumiem notiesā bijušo Irākas karavīru
Irākas armija, karojot pret "Islāma valsti".
Pasaulē
2019. gada 10. janvāris, 23:35

Somijas tiesa par kara noziegumiem notiesā bijušo Irākas karavīru

Jauns.lv / LETA

Helsinku tiesa ceturtdien par kara noziegumiem notiesājusi bijušo Irākas karavīru, kurš 2015.gadā nofilmēts brīdī, kad nocirtis galvu mirušam džihādistu grupējuma "Islāma valsts" karotājam.

41 gadus vecajam Ahmedam Džabaram Hasanam, kurš no 2003. līdz 2015.gadam bijis Irākas armijas kaprālis, piespriests 18 mēnešu nosacīts sods par līķa apgānīšanu, kas atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir kara noziegums.

2015.gada martā netālu no Karmas pilsētas Hasans nofilmēts brīdī, kad viņš "Islāma valsts" kaujinieka līķim nocērt galvu un pēc tam to draudīgi vicina.

Video ievietots Hasana lapā sociālajā tīklā "Facebook" kopā ar vēl vienu video, kurā viņš redzams pie liesmu pārņemtiem līķiem.

Hasans atzina, ka šādi rīkojies, tomēr noliedza, ka tie būtu uzskatāmi par kara noziegumiem.

Tiesa neatklāja, kad un kāpēc Hasans ieradies Somijā.

Helsinku apgabala tiesā Hasans skaidroja, ka "Islāma valsts" karotājs "bija terorists un pats bija apsūdzēts krietni smagākos noziegumos".

Hasans arī "uzsvēra, ka nevienam nav nodarījis ciešanas, sāpes vai ievainojumus".

Hasans šādi rīkojies, zinot, ka četrus viņa armijas biedrus "Islāma valsts" džihādisti sagūstījuši un nogalinājuši, teikts tiesas dokumentos.

Tiesa tomēr atzina, ka Hasans ir vainīgs, norādot, ka "Islāma valsts" nežēlība "neattaisno necilvēcīgu un pazemojošu izturēšanos".

2015.gadā Somijā diviem Irākas imigrantiem, kas sociālajos medijos bija redzami, nocērtot galvas mirušiem karotājiem, jau tika piespriesti nosacīti sodi.