foto: REUTERS/SCANPIX
Anak Krakatau: viens no postošākajiem vulkāniem cilvēces vēsturē
Skats uz Anak Krakatau vulkāna izvirdumu.
Pasaulē
2018. gada 24. decembris, 12:14

Anak Krakatau: viens no postošākajiem vulkāniem cilvēces vēsturē

Jauns.lv

Speciālisti uzskata, ka Krakatau vulkāna izvirdums sestdienas vakarā izraisīja postošu cunami, kā dēļ Indonēzijā gāja bojā 373 cilvēki. Katastrofu pārvaldes pārstāvis paudis pārliecību, ka upuru skaits un apzināto postījumu apmērs turpinās augt. Šī nav pirmā reize, kad Krakatau vulkāns izraisa cunami.

Anak Krakatau: viens no postošākajiem vulkāniem cilvēces vēsturē

Krakatau ir vulkāns Zunda šaurumā starp Javas un Sumatras salām Indonēzijā.

gallery icon
25

Krakatau ir vulkāns Zunda šaurumā starp Javas un Sumatras salām Indonēzijā. Vulkāns ir ievērojams ar to, ka 1883. gada 26. augustā izvirduma laikā tas eksplodēja un izraisīja milzīgu cunami vilni. Kopējais cilvēku upuru skaits tiek lēsts ap 36,4 tūkstošiem. Tas bija viens no cilvēces pastāvēšanas laikā lielākajiem izvirdumiem. Izvirduma laikā tika iznīcināta aptuveni divas trešdaļas no vulkāniskās salas, kur atrodas Krakatau. Izvirduma izraisītais troksnis bija dzirdams līdz pat 5000 km attālumā no vulkāna.

foto: REUTERS/SCANPIX
Skats uz Anak Krakatau vulkāna izvirdumu.

Indonēzija var lepoties ar 129 vulkāniem, jo šīs valsts teritorijā notiek trīs tektonisko plātņu — Eirāzijas, Klusā okeāna un Austrālijas plātnes sadursme. Krakatau ir pazīstamākais Indonēzijas vulkāns, kura izvirdums noslaucīja no zemes virsas 165 ciematus un pilsētas, zinātnieki uzskata, ka vulkāna izvirdums sākās ar sprādzienu, kurš 1883. gadā satricināja visu Dienvidāzijas piekrasti, jo tā jauda 13 000 reižu pārsniegusi Hirosimas atombumbas jaudu.

Cunami Indonēzijas piekrastē prasījis simtiem cilvēku dzīvības

gallery icon
44

Krakatau izvirdums nenotika pēkšņi. Par to, ka vulkāns sācis darboties, sākumā vairākus mēnešus norādīja dūmi, par kuriem 1883. gadā ziņoja garām kuģojošie kuģi. Sākotnēji darbojās tikai viens vulkāna krāteris, kad šķidrā magma, nonākot kanālā, izplūda virszemē. Krakatau pieder stratovulkāniem, tie ir konusveida vulkāni ar vienu vai vairākiem krāteriem, kuros magma un gāzes ir zemes dzīlēs ieslēgtas ilgi un to apjoms un spiediens laika gaitā pieaug. Krakatau izvirdumā okeāna ūdens ieplūdis vulkāna magmas kanālā, izraisot milzīgu eksploziju. Izvirduma laikā melns dūmu un gāzu mākonis pacēlies aptuveni divdesmit piecu kilometru augstumā. Krakatau vulkāna izvirdumā un tā izraisītajā cunami gāja bojā vairāk nekā 36 000 cilvēku.

Krakatau izvirdums izsauca milzīgu cunami, kas iznīcināja piekrastes ciematus, Zunda šaurums bija pieblīvēts ar pumeka un vulkānisko pelnu masām, bet 1930. gadā jau varēja novērot jaunas vulkāniskās salas pacelšanos virs jūras līmeņa.

Šis vulkāna izvirdums ir otrs lielākais Indonēzijā līdz šim laikam (pats lielākais – Tamboras izvirdums 1815. gadā). Zinātnieki uzskatīja, ka kopš 1883. gada Krakatau bija iestājusies "depresija", jo vulkāns kļuva daudz pierimušāks un mierīgāks. Tomēr daļai zinātnieku bija taisnība, un tas bija tikai laika jautājums. Vulkāns atkal kļuva aktīvs un izvirduma rezultātā atkal radās postošs cunami, kas Zunda šaurumā skāra Sumatras salas dienvidu piekrasti un Javas rietumus. Dabas stihija prasījusi jau 373 cilvēku dzīvību, bet katastrofu pārvaldes pārstāvis paudis pārliecību, ka upuru skaits un apzināto postījumu apmērs turpinās augt.