foto: AFP/Scanpix
Politieslodzītā Sencova māsīca: Krievija atgādina zombiju apokalipsi
Natālija Kaplana (pa kreisi).
Pasaulē
2018. gada 15. decembris, 20:12

Politieslodzītā Sencova māsīca: Krievija atgādina zombiju apokalipsi

Jauns.lv / LNT ziņas

Latvijas sabiedrībai būtu jāaicina savi politiķi kopā ar citu valstu politiķiem izdarīt spiedienu, lai panāktu Ukrainas režisora Oļega Sencova un citu Krievijas politieslodzīto atbrīvošanu, jo nedrīkst būt tā, ka Vladimirs Putins "visu pasauli pasūta kaut kur tālāk".

Tā intervijā LNT Ziņām Strasbūrā norāda režisora māsīca, žurnāliste Natālija Kaplana, kura šonedēļ bija ieradusies Eiropas Parlamentā, lai saņemtu Sencovam piešķirto Saharova balvu par domas brīvību. Viņasprāt, pārmaiņas Krievijā ir iespējamas, bet lai cilvēki sāktu atmosties "būtu jāatslēdz Ostankinas TV tornis".

"Mūsdienu Krievija tiešām līdzinās zombiju apokalipsei. Cilvēki pilnīgi nesaprot, ko viņi dara, kas vispār notiek. Viņus vajag kaut kā atdzīvināt," norāda režisora Sencova māsīca, kura cenšas panākt politieslodzītā atbrīvošanu.

Viņa norāda, ka Sencovs dzīvo skarbos apstākļos: "Tā ir stingra režīma kolonija, tā ir Krievijas Arktika. Aiz Polārā loka. Ziemā tur var būt pat mīnus 60 grādi." Pēc 145 dienas ilgušā badastreika veselības stāvoklis ir slikts.

"Viņam ir nopietnas problēmas ar aknām, nierēm un sirdi, un joprojām nevienam nav skaidrs, vai viņš varēs pilnībā atveseļoties," situāciju raksturo Kaplana. Vienlaikus Sencovs nav zaudējis darbaspējas, un sācis strādāt pie savas nākamās filmas "Numuri".

Režisora radiniece skaidro, ka filma būs par cilvēku rīcību totalitāra režīma apstākļos. Sencovs ir vislabāk zināmais, tomēr tikai viens no vairāk nekā 100 Krievijas politieslodzītajiem no Ukrainas.

Žurnāliste norāda: "Tie skaitļi jau ir tik lieli, ka nevaru katram individuāli izsekot. Vairumā gadījumu tie ir Krimas tatāri. Ieslodzīti par savu Ukrainu atbalstošo pozīciju."

Kaplana intervijā LNT Ziņām arī aicina Latvijas sabiedrību nepalikt vienaldzīgai: "Latvijas sabiedrība var aicināt Latvijas politiķus apvienoties ar citu valstu politiķiem starptautiskā līmenī, lai panāktu šīs situācijas atrisināšanu. Nevar būt tā, ka viens Putins ņem, un, rupji runājot, visu pasauli pasūta kaut kur tālāk. Vajag dot viņam arī kādu pretsitienu."

Eiropas Parlamenta Saharova balvu pasniedz ievērojamiem cilvēkiem, kuri ar savu darbību ir sekmējuši apziņas brīvības un cilvēktiesību attīstību pasaulē. Šogad balva pasniegta Krievijā ieslodzītajam Ukrainas kinorežisoram Sencovam, pret kuru Krievijas varasiestādes ir safabricējušas absurdas apsūdzības.