foto: LETA
Arī latvieši Lielbritānijā pošas svinēt dzimtenes simtgadi
Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Baiba Braže.
2018. gada 28. oktobris, 17:11

Arī latvieši Lielbritānijā pošas svinēt dzimtenes simtgadi

Jauns.lv / LETA

Latvieši Lielbritānijā ar vairākiem pasākumiem novembrī atzīmēs valsts simtgadi, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) publicētā informācija.

ĀM norāda, ka simtgades programmas Lielbritānijā mērķis ir vairot britu sabiedrības zināšanas par Latviju, tās vēsturi, kultūru, talantīgajiem cilvēkiem un panākumiem mūsdienās. Otrs ne mazāk būtisks uzdevums esot stiprināt vietējo latviešu saikni ar dzimteni un veicināt tautiešu iesaisti Latvijai svarīgās norisēs.

Vērienīgas svinības Londonā 17.novembrī organizēs Latvijas vēstniecība Lielbritānijā un Latviešu Nacionālās padome, kas pasākumā "St Marylebone Parish Church" telpās plāno pulcēt vairākus simtus latviešu un Latvijas draugu.

Pasākuma programmā no plkst.19 plānoti apsveikumi no Latvijas vēstnieces Lielbritānijā Baibas Bražes un Latviešu nacionālās padomes Lielbritānijā priekšsēdētājas Lilijas Zobens. Svētku runu teiks arī Nacionālo bruņoto spēku sauszemes spēku komandieris Ilmars Lejiņš.

Turpinājumā notiks koncerts, kura pirmajā daļā uzstāsies pianiste Antoņina Suhanova, dziedātājs Pauls Putniņš un vijolnieks Roberts Balanas, savukārt, otrajā daļā uzstāsies Londonas Latviešu koris, Londonas Latviešu tautas deju kopa "Londona Dejo", dejotāji no VPDK "Jautrais pāris" un latviešu folkpopa grupa "Austrumkalns".

Pēc koncerta Braže aicina viesus uzkavēties uz pieņemšanu, baudot atspirdzinājumus un uzkodas latviešu folkpopa grupas "Austrumkalns" mūzikas pavadībā. Savukārt plkst.22 jeb pēc Latvijas laika pusnaktī klātesošie tiek aicināti sagaidīt Latvijas Simto gadu ar mazu pārsteigumu visiem viesiem.

Lai ikkatrs, kas simtgadē vēlas būt starp savējiem, varētu atrast sev tuvāko simtgades pasākumu, vēstniecība ir sagatavojusi interaktīvo Latvijas simtgades pasākumu karti par notikumiem Lielbritānijā, kurā pašlaik atzīmēti 12 pasākumi saistībā ar simtgades svinībām.

Simtgade tiks svinēta Londonā, Birmingemā, Glāzgovā, Edinburgā, Gērnsijā, Pīterboro, Ņūkāslā, Straumēnos, Vulverhemptonā un Lesterā.