foto: Getty Images
Publisko slepenus Jaunzēlandes dokumentus, atklājot, kā viens pusaudzis gribēja nošaut Elizabeti II
Pasaulē
2018. gada 1. marts, 10:53

Publisko slepenus Jaunzēlandes dokumentus, atklājot, kā viens pusaudzis gribēja nošaut Elizabeti II

LETA

Garīgi nelīdzsvarots pusaudzis 1981.gadā Jaunzēlandē mēģinājis nogalināt karalieni Elizabeti II, un policija noklusinājusi šo incidentu, liecina ceturtdien publiskotie Jaunzēlandes drošības izlūkdienesta (SIS) dokumenti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tobrīd 17 gadus vecais Kristofers Lūiss 1981.gada oktobrī vienreiz izšāva uz karalienes automašīnu Danīdinā, Jaunzēlandes Dienvidsalā.

Neviens cilvēks šajā incidentā necieta, un policija vēlāk paziņoja, ka troksni izraisījusi petarde, kas izšauta netālu.

foto: Getty Images

Lūiss drīz pēc tam tika aizturēts, pamatojoties uz apsūdzībām bruņotā laupīšanā, bet policijai atzinās, ka plānojis nogalināt karalieni.

Policija secināja, ka viņš ir garīgi nelīdzsvarots un "dzīvo sapņu pasaulē". Taču policija atrada šauteni un patronas ēkā, no kuras saskaņā ar Luisa liecību viņš raidīja šāvienu pret karalieni.

Karaliene Elizabete II apmeklē Londonas modes nedēļu

Londonas modes nedēļa šogad pieredzējusi ko nebijušu. Vienu no skatēm ar savu klātbūtni pagodinājusi Anglijas karaliene Elizabete II. Viņas Majestātei ...

gallery icon
27

Lūiss policijai sacīja, ka pieder pie labējā spārna organizācijas "Nacionālā impērijas partizānu armija". Policija vēlāk secināja, ka šajā organizācijā darbojas tikai trīs cilvēki.

Policija tobrīd izlēma neizvirzīt Lūisam apsūdzības valsts nodevībā, bet apsūdzēja viņu nelegālā ieroča glabāšanā un laupīšanā.

Izlūkdienesta dokumenti, kas tika publicēti pēc mediju lūguma, liecina, ka policija bažījusies par to, ka šis incidents nonāks atklātībā, tādēļ nolēmusi to paturēt slepenībā.

Laikraksts "New Zealand Herald" vēsta, ka varasiestādes bažījušās, ka šī atentāta dēļ Lielbritānijaskaraļnama locekļi var nolemt vairs neapmeklēt Jaunzēlandi.

Kā Nāciju Sadraudzības galva Elizabete II ir arī Jaunzēlandes karaliene.

"Lūiss sākotnēji tiešām bija nodomājis noslepkavot karalieni. Tomēr viņam nebija nedz piemērota punkta, no kura šaut, nedz pietiekami jaudīgas šautenes," teikts izlūkdienesta dokumentos.

Lūiss pēc tam tika vairākkārt notiesāts par kriminālnoziegumiem un 1997.gadā izdarīja pašnāvību.

Ekstrēmistu grupējumi un garīgi slimi cilvēki ir vairākkārt apdraudējuši Elizabete II.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

1982.gadā karalienes guļamistabā Bekingemas pilī iekļuva bezdarbnieks Maikls Feigans.

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

gallery icon
68

Feigans, kurš bija vieglā alkohola reibumā, apsēdās uz Elizabetes II gultas, vēloties papļāpāt ar savu karalieni. Apsargiem izdevās viņu aizvilināt prom, piedāvājot glāzi viskija.

1981.gadā - četrus mēnešus pirms Lūisa atentāta mēģinājuma - karalieni apdraudēja vēl viens 17 gadus vecs jaunietis. Markuss Sārdžents izšāva sešas tukšas lodes pret karalieni militārās ceremonijas laikā Londonā. Viņš tika aizturēts un notiesāts uz pieciem gadiem cietumā.

1981.gadā karalieni arī mēģināja uzspridzināt.

Elizabete II apmeklēja Šetlendas salas, kur atklāja naftas termināli. Īru republikāņu armija (ĪRA) bija novietojusi terminālī spēcīgu spridzekli, bet tā detonators nenostrādāja.

Ļoti iespējams, karalieni mēģināja noslepkavot arī 1970.gadā Austrālijā. Karaliene brauca vilcienā, uz kura sliedēm bija nolikts baļķis.

Kāds vietējais policists bija pārliecināts, ka baļķi tur nolika ekstrēmisti, lai vilciens noskrietu no sliedēm. Taču vilciens brauca salīdzinoši lēni, pastūma baļķi uz priekšu pa sliedēm un neavarēja.