foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tramps draud pārtraukt ASV palīdzību palestīniešu pašpārvaldei
"Viņi pat vairs negrib apspriest ilgi novilcinātu ... miera līgumu ar Izraēlu," rakstīja Tramps.
Pasaulē
2018. gada 3. janvāris, 10:50

Tramps draud pārtraukt ASV palīdzību palestīniešu pašpārvaldei

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien draudēja pārtraukt ASV finansiālo palīdzību palestīniešu pašpārvaldei, jautājot, kāpēc ASV vajadzētu veikt "kādu no šiem lielajiem maksājumiem nākotnē", ja palestīnieši "vairs nevēlas runāt par mieru".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tramps savos tvītos rakstīja, ka ASV maksā "palestīniešiem SIMT MILJONU DOLĀRU gadā un nesaņem nekādu atzinību vai cieņu."

"Viņi pat vairs negrib apspriest ilgi novilcinātu ... miera līgumu ar Izraēlu," rakstīja Tramps.

Tikmēr augsta ranga palestīniešu amatpersona pavēstījusi, ka Tramps nevarēs šantažēt palestīniešus.

"Mēs netiksim šantažēti," paziņoja Palestīnas atbrīvošanas organizācijas (PAO) izpildkomitejas locekle Hanana Ašravi. "Prezidents Tramps ir sabotējis mūsu miera, brīvības un taisnības meklējumus. Tagad viņš uzdrošinās apsūdzēt palestīniešus par savas bezatbildīgās rīcības sekām!"

"Jeruzaleme ir Palestīnas valsts mūžīgā galvaspilsēta un netiek pārdota par zeltu vai miljardiem," trešdien sacīja palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa pārstāvis sakariem ar presi Nabils Abu Rudeina.

"Mēs neesam pret atgriešanos pie sarunām, bet tām ir jābūt balstītām starptautiskajās tiesībās un rezolūcijās, kas atzīst neatkarīgu palestīniešu valsti ar Austrumjeruzalemi kā tās galvaspilsētu," skaidroja Abasa pārstāvis.

Pagaidām nav skaidrs, vai Trampa draudi būtu attiecināmi uz visu budžetu, kas atbilstoši ASV valdības datiem 2016.gadā bija 319 miljoni dolāru.

ASV ilgstoši sniedz palestīniešu pašpārvaldei tik ļoti nepieciešamo budžeta atbalstu, kā arī palīdzību drošības jomā, turklāt arī vēl 304 miljonus dolāru ANO programmām Rietumkrastā un Gazas joslā.

Daudzi eksperti, arī izraēlieši, uzskata, ka šīs programmas palīdz uzturēt stabilitāti palestīniešu teritorijās.

Tramps pērn izraisīja palestīniešu un citu Tuvo Austrumu musulmaņu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass piektdien Parīzē paziņoja, ka vairs nepieņems Vašingtonas plānus Tuvo Austrumu miera procesā pēc šī Trampa lēmuma par Jeruzalemi.

Abass uzsvēra, ka Savienotās Valstis "vairs nav godīgs vidutājs miera procesā", un palestīnieši "vairs no Savienotajām Valstīm nepieņems nevienu plānu šī tendenciozā gara dēļ".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc sarunām ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu Abass aicināja Parīzi un Eiropu uzņemties lielāku lomu miera procesā.

Tramps ar saviem otrdienas tvītiem ir klusībā atzinis, ka viņa lēmums par Jeruzalemi ir kļuvis par šķērsli viņa administrācijas plāniem atsākt miera procesu starp Izraēlu un palestīniešiem.