foto: AP
Kas ir 29 gadus vecais Saifullo Saipovs, kura sarīkotā teroraktā nomira 8 cilvēki?
29 gadus vecais Saifullo Saipovs.
Pasaulē
2017. gada 1. novembris, 15:09

Kas ir 29 gadus vecais Saifullo Saipovs, kura sarīkotā teroraktā nomira 8 cilvēki?

Kasjauns.lv

Par Manhetenas terorakta sarīkošanu aizdomas turētais Uzbekistānā dzimušais imigrants Saifullo Saipovs, kurš otrdienas vakarā ar īrētu automašīnu iebrauca gājēju un riteņbraucēju pūlī, nogalinot astoņus cilvēkus, bet vēl vairākus ievainojot, dzīvojis Ņūdžersijā un strādājis par taksometru servisa "Uber" šoferi, vēstī "The Guardian". 

Policija īsi pēc notikušā sašāva 29 gadus veco vīrieti vēderā, pēc kā viņš nogādāts slimnīcā. Saipovs pārcietis operāciju un šobrīd kritiskā stāvoklī atrodas slimnīcā. 

ASV atbildīgās amatpersonas šobrīd gabaliņu pa gabaliņam cenšas salikt kopā notikušā ainu, lai saprastu, kas noveda pie traģiskā uzbrukuma. Vienlaikus medijos parādās informācijas drumstalas par uzbrucēja dzīvi un iespējamajiem motīviem. 

Uzbrukums Manhetenā otrdienas vakarā (pēc Latvijas laika)

Uzbrukumā Ņujorkas Manhetenā nogalināti vismaz seši cilvēki.

gallery icon

Šobrīd zināms, ka Saipovs ASV ieradās 2010. gadā. Kādu laiku viņš padzīvoja Floridas štatā, taču tad pārcēlās uz Patersonu Ņūdžersijā. 

Lai arī oficiāli netiek nosaukti iespējamie uzbrukuma iemesli, "New York Times" vēstī, ka vīrietis jau iepriekš bijis federālo amatpersonu redzeslokā. 

Kāda Dilfuza Ishakova "The Guardian" atklāja, ka pirms sešiem gadiem, kad viņš ieradās no ASV Uzbekistānā, Saipovs pie viņas dažus mēnešus padzīvoja. "Viņš šķita ļoti jauks puisis, bet pārāk daudz gan nerunāja. Viņš tikai gāja uz darbu un nāca mājās. Tolaik viņš strādāja noliktavā."

Ishakova stāstīja, ka vēlāk viņas ģimenei pārtrūka kontakti ar vīrieti un viņai šķita, ka viņš pārcēlās uz Floridu, bet tad uz Ņujorkas apkārtni, un pa šo laiku viņas sievai piedzima divi bērni. Saskaņā ar reģistriem, Saipovs 2013. gadā apprecēja arī Taškentā dzimušo Nozimu Odilovu. 

Terorakta aculiecinieki stāsta, ka Saipovs uzbrukuma brīdī izkliedzis saukļus "Allahu Akbar" [Tulkojumā no arābu valodas "Dievs ir varens"], tāpat vairākos medijos izskanējis, ka teroraktā izmantotajā automašīnā atrastas vairākas ar roku rakstītas zīmītes arābu valodā, tomēr to amatpersonas oficiāli vēl neapstiprina. 

Ishakova gan atzīst - viņa nav zinājusi, ka Saipovs ir reliģisks. "Viņš ir no manas valsts. Viņa tēvs zina manu vīru, un atsūtīja viņu Saifullo šurp, jo viņš te nevienu nepazina," viņa skaidro. 

Kāds cits Saipova tautietis, 37 gadus vecais Kobiljons Matkarovs, stāstīja, ka pirms dažiem gadiem Saipovu sastapa Floridā, kur viņš strādāja par kravas auto šoferi. Viņš esot šķitis jauks puisis. "Viņam patika ASV. Viņš izskatījās ļoti laimīgs, un vienmēr bijis priecīgs, runājis, ka viss ir labi. Nešķita, ka viņš ir terorists, bet es nezinu, kas darījās viņam sirds dziļumos."

Šobrīd nav skaidrs, kad tieši Saipovs pārcēlās uz Ņūdžersiju un uzsāka darbu "Uber", tomēr tas nozīmē, ka viņš sekmīgi izturēja uzņēmuma pārbaudi, ko tā veic, pirms pieņem cilvēku darbā. "Uber" šobrīd sadarbojoties ar ASV federālajiem dienestiem un pārskata Saipova darba vēsturi, sakot, ka nekas "satraucošs" pagaidām nav atrasts. 

"The Guardian" norāda, ka ASV amatpersonas bažījas par aizvien pieaugošo risku, ko rada iebraucēji no Vidusāzijas reģiona, kur tradicionāli tiek praktizēts mērens islāms un kur diktatoru režīmi, kā arī ekonomiskā situācija noveda daudzus cilvēkus pie ekstrēmākām reliģijas praktizēšanas formām.