Pasaulē
2009. gada 15. novembris, 16:25

Krievija ir gatava atbalstīt sankcijas pret Irānu

Jauns.lv

Krievija ir gatava atbalstīt sankcijas pret Irānu, ja tā atteiksies pieņemt starptautiskās prasības savas kodolprogrammas jautājumā, atsaucoties uz avotiem prezidenta Dmitrija Medvedeva administrācijā, sestdien ziņo laikraksts "Kommersant".

"Kopš nesena laika mūsu avoti prezidenta administrācijā arvien biežāk saka," ka Maskava "ir simtprocentīgi gatava" atbalstīt jaunas sankcijas pret Irānu, raksta "Komerssant".

Starptautiskā sabiedrība arvien pastiprina spiedienu uz Teherānu, kas turpina apsvērt ANO priekšlikumu, kura mērķis ir atrisināt Irānas kodolprogrammas radīto konfliktu.

Kā norāda laikraksts, "pēdējais vārds sankciju galīgajai apstiprināšanai pieder Krievijas un Amerikas prezidentiem", kuru tikšanās paredzēta svētdien Klusā okeāna Āzijas reģiona valstu samita kuluāros Singapūrā.

"Viņi nerunās tikai par situāciju ap Irānas kodolprogrammu, taču var arī izlemt, kad sankcijas ir jāievieš," raksta "Komerssant".

Krievija un Ķīna tradicionāli izturējušas skeptiski pret sankciju pastiprināšanu pret Irānu, taču rietumvalstis izrāda pieaugošu nepacietību, gaidot no Teherānas atbildi uz ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pagājušajā mēnesī izteiktajiem priekšlikumiem, kas paredz Irānas urāna bagātināšanu uzticēt citām valstīm, tostarp Krievijai.

Irānas urāna pārvešana uz citām valstīm, lai veiktu tā bagātināšanu, pārstrādājot kodoldegvielā, mazinātu Rietumu bažas, ka Teherānas kodolprogramma varētu tikt izmantota atomieroču ražošanai.

Krievija, tāpat kā Irāna, apgalvo, ka nav pierādījumu apsūdzībām par Teherānas slepeniem nolūkiem iegūt savā rīcībā kodolieročus.

Tomēr vienlaikus Maskava aicinājusi Irānu nodrošinās maksimālu kodolprogrammas atklātību un sadarboties ar starptautisko sabiedrību.

Līdz šim Medvedeva paziņojumi bijuši ļoti piesardzīgi, taču tie ļāvuši noprast, ka sankciju iespējamību Krievija pilnībā neizslēdz.

LETA