Pasaulē
2010. gada 1. marts, 00:03

Vētra Rietumeiropā laupījusi 52 dzīvības un pasliktinājusi reģiona laika apstākļus

Jauns.lv

Vētra, kas skārusi Rietumeiropu, prasījusi vismaz 52 cilvēku dzīvību un pasliktinājusi laika apstākļus visā reģionā.

Vētrai dots vārds "Xynthia", un līdz šim tā laupījusi 52 cilvēku dzīvības. Vētras dēļ pasliktinājušies laika apstākļi visā tās ceļā no Portugāles līdz Nīderlandei, arī Vācijā.

Gaidāms, ka Lielbritānijā, kur jau vietām bija novērojami plūdi, plūdu apmērs un postījumi palielināsies.

Francijā vēja brāzmas ar ātrumu līdz pat 150 kilometriem stundā un astoņus metrus augsti viļņi izpostījuši valsts ziemeļu un rietumu piekrastes, applūdinot arī iekšzemes teritorijas un liekot iedzīvotājiem patverties uz namu jumtiem. Vissmagāk cietuši tieši dienvidrietumu piekrastes reģioni.

Glābšanas dienesti no namu jumtiem ar helikopteru un glābšanas laivu palīdzību nocēluši veselas ģimenes, simtiem cietušo atrasts pagaidu patvērums.

Saskaņā ar oficiāliem datiem šobrīd Francijas bojāgājuši jau 25 cilvēki. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī izteicis līdzjūtību upuru ģimenēm un atzinīgi novērtējis glābēju darbu. Prezidenta kanceleja paziņojusi, ka Sarkozī pirmdienas rītā dosies uz visvairāk izpostītajiem Francijas reģioniem.

Premjerministrs Fransuā Fijons pavēstījis, ka Francija vētru oficiāli atzīs par dabas katastrofu, tādējādi nodrošinot līdzekļus postījumu novēršanai.

Francijas elektroenerģijas apgādes grupas EDF pārstāvji pastāstīja, ka šobrīd elektrības padeve pārtrūkusi vairāk nekā miljonam Francijas iedzīvotāju, galvenokārt Bretaņā un Francijas vidusdaļā.

Francijas nacionālā lidsabiedrība "Air France" paziņojusi, ka atcelti 70 no pavisam 700 lidsabiedrības lidojumiem no Šarla de Golla lidostas valsts galvaspilsētā Parīzē.

Francijas radiostacija "Europe 1" vēstīja, ka Eifeļa torņa galā valsts galvaspilsētā reģistrētais vēja ātrums sasniedzis 175 kilometrus stundā, taču vētra nav labojusi 1999.gadā uzstādīto vēja brāzmu rekordu - togad tās sasniedza 200 kilometru stundā ātrumu, dzīvību zaudēja 92 Francijas iedzīvotāji.

Francijas ekonomikas ministre Kristina Lagarda svētdien apdrošināšanas kompānijām atgādināja, ka visu risku mājokļa apdrošināšanas polise sedz arī stipra vēja radītus zaudējumus un aicināja ar vētru saistītās prasības izskatīt ātri un raiti.

Spānijā bojāgājuši divi pusmūža vīrieši, kuri tobrīd atradušies braucošā automašīnā, kad tai uzkritis nolūzis koks.

Abpus Francijas un Spānijas robežai atļauju turpināt ceļu gaida kravas automašīnas, radot vairāk nekā 1200 transporta līdzekļu rindu Francijas teritorijā.

Portugālē dzīvību zaudējis zēns, kuram uzkritis nolūzis zars.

Vētra sasniegusi Vāciju, Beļģiju un Nīderlandi, Alpos Šveices teritorijā novērots spēcīgs vējš. Vācijā dzīvību zaudējis viens vīrietis, viņa sieva guvusi ievainojumus, kad pāra automašīnai uzkritis nolūzis koks. Beļģija piedzīvojusi spēcīgu lietusgāzi, daudzviet nolauzti koki, no krītoša koka bojā gājis kāds padzīvojis vīrietis, bojāti elektropadeves vadi.

"Xynthia" izveidojās virs Atlantijas okeāna netālu no Portugālei piederošās Madeiras salas, kura vēl tikai pagājušajā nedēļā piedzīvoja smagas lietavas un plūdus. Spēcīgas brāzmas ar ātrumu līdz pat 128 kilometriem stundā piektdienas vakarā sasniedza Spānijas Kanāriju salu arhipelāgu.

Sestdienas pēcpusdienā vētra šķērsoja Spānijas ziemeļrietumu daļu, brāzmu ātrums sasniedza 147 kilometrus stundā, aptuveni 27 000 mājsaimniecībām pārtrūka elektroenerģijas padeve, teica vietējo varas iestāžu pārstāvji.

Spānijas ziemeļos apturēta dzelzceļa transporta kustība, vairāk nekā 93 000 mājsaimniecību palikušas bez elektrības, taču cietušo nav.

BNS