Pasaulē
2010. gada 27. maijs, 10:56

Kārtējais "Foxconn" darbinieka pašnāvības gadījums Ķīnā

Jauns.lv

Dzīvi pašnāvībā trešdien beidzis šogad jau vienpadsmitais Taivānas tehnoloģijas giganta "Foxconn" Ķīnas rūpnīcas darbinieks, vēsta Ķīnas plašsaziņas līdzekļi.

Šie nāves gadījumi raisījuši diskusijas par rūpnīcu darbinieku apstākļiem Ķīnā, jo sevišķi kompānijā "Foxconn", kur, pēc arodbiedrību teiktā, darbiniekiem maz maksā, bet ilgi jāstrādā un jāiztur liela slodze.

Ziņu aģentūras "Siņhua" rīcībā esošā informācija liecina, ka jaunākais pašnāvības gadījums noticis trešdien neilgi pirms pusnakts pēc vietējā laika. "Foxconn" izskanējušo informāciju ir apstiprinājis.

Īsi pirms tam uzņēmuma vadība likusi darbiniekiem rakstiski apliecināt, ka viņi neizdarīs pašnāvību, liecina neoficiāla informācija.

"Foxconn", kas Taivānā pazīstams ar mātesuzņēmuma nosaukumu "Hon Hai Precision", ir pasaulē lielākais elektropreču un datoru komponenšu ražotājs.

Kompānija arī izgatavo viedtelefonus "iPhone" ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumam "Apple Inc.".

Starp tās klientiem ir arī datorražotāji "Dell" un "Hewlett-Packard".

Uzņēmumi "Dell" un "Apple Inc." jau brīdinājuši, ka izvērtēs rūpnīcas vadības rīcību krīzes risināšanā, kā arī šajā kompānijā nodrošinātos darba apstākļus.

Tikmēr, lai mierinātu satraukto sabiedrību, uzņēmums vēris durvis medijiem, cenšoties pārliecināt, ka darbiniekiem tiek nodrošināti apmierinoši apstākļi. Rūpnīcas teritorija ir milzīga, atgādinot nelielu pilsētiņu ar veikaliem, pasta nodaļām, bankām un peldbaseinu.

Žurnālistus pa rūpnīcu izvadāja "Foxconn" māteskompānijas vadītājs, kurš uzsvēra, ka šī nav vieta, kur pret darbiniekiem slikti izturas.

Taču Honkongas darba tiesību aizstāvji tam nepiekrīt, norādot, ka strādniekiem ir pārāk garas darba stundas, montāžas konveijers kustas pārāk ātri, bet uzraugi ieviesuši militāru disciplīnu.

Baidoties no turpmākiem pašnāvību gadījumiem, uzņēmuma teritorijā ap augstceltnēm uzstādīti tīkli. Ja vadība uzskata, ka darbiniekiem ir psiholoģiskas problēmas, tiek lūgts iziet ārstniecības kursu.

Tomēr par spīti drūmajai publicitātei ik dienas ap astoņiem tūkstošiem cilvēku joprojām piesakās darbam šajā uzņēmumā.

LETA