Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvar Lukašenko
Pasaulē
2010. gada 20. decembris, 09:03

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvar Lukašenko

Jauns.lv

Baltkrievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko - par viņu nobalsojuši 72,2% vēlētāju, liecina balsotāju aptauja, ko veikusi valsts televīzija ONT.

Lukašenko tuvākie konkurenti - Andrejs Saņņikovs un Vladimirs Ņekļajevs - katrs saņēmuši 6,1% balsu.

Vēlēšanu iecirkņi tika slēgti plkst.20 un sākta balsu skaitīšana.

Opozīcija bija iecerējusi pēc iecirkņu slēgšanas Minskas centrālajā - Oktobra - laukumā sarīkot protesta demonstrāciju pret rezultātu falsifikāciju. Kad demonstranti mēģināja laukumā nokļūt, viņiem ceļā stājās milicijas specvienības un karavīri. Izraisoties sadursmēm, vairāki demonstranti ievainoti.

Jau vēlēšanu gaitā analītiskā centra "EcooM" vadītājs Sergejs Musijenko ziņoja, ka atbilstoši viņa centra veiktajām balsotāju aptaujām Lukašenko saņēmis vairāk nekā 70% balsu.

Savukārt balsotāju aptaujā, ko veikusi Krievijas Efektīvo komunikāciju aģentūra "INSIDE", rezultāti atšķiras, vēsta radio "Brīvība". "INSIDE" aptaujās, kas veiktas līdz plkst.14, noskaidrots, ka par Lukašenko nobalsojuši 37,8% vēlētāju, bet par alternatīvajiem kandidātiem kopumā - 42% vēlētāju. 12,4% atteikušies atbildēt uz aptaujas līdzstrādnieku jautājumiem, bet 6,2% sacījuši, ka balsojuši pret visiem kandidātiem.

Centrālajā vēlēšanu komisijā apliecināja, ka līdz plkst.18 vēlēšanās bija nobalsojuši 84% vēlētāju. Jau dienas vidū, parādoties ziņām, ka nobalsojusi vairāk nekā puse vēlētāju, komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina apliecināja, ka vēlēšanas var uzskatīt par notikušām.

Vislielākā aktivitāte līdz plkst.18 reģistrēta Mogiļevas apgabalā, valsts austrumos. Tur nobalsojuši 90% vēlētāju. Bet galvaspilsētā Minskā - 74,4%, sacīja Jermošina.

Tā dēvētajos slēgtajos iecirkņos, kas izvietoti slimnīcās, sanatorijās un armijas daļās, par Lukašenoko nobalsojuši 89,1% vēlētāju, apliecināja Jermošina. Pavisam slēgtajos iecirkņos savas balsis nodevuši teju 70 000 vēlētāju.

"Slēgtie iecirkņi tendenci par vēlēšanām kopumā uzrāda labāk nekā jebkura aptauja," pārliecināta ir amatpersona.

Opozīcijas prezidenta amata kandidāti, kas jau iepriekš pauda uzskatu, ka vēlēšanu rezultāti tiks falsificēti, aicināja atbalstītājus uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas doties uz Minskas Oktobra laukumu un pieprasīt jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Opozīcija uzsvēra, ka akcija būs miermīlīga. Tomēr varas pārstāvji brīdināja, ka ar visu likuma bardzību vērsīsies pret jebkādām pretlikumīgām darbībām.

Svētdien jau dienas laikā Oktobra laukumā tika koncentrēts iekšlietu karaspēks un īpašo vienību tehnika. Laukumā arī izvietoti ugunsdzēsēju un sniega tīrīšanas auto.

Jau pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, kad opozīcijas kandidātu atbalstītāji bija uzsākuši gājienu uz Oktobra laukumu, viņiem ceļā stājās specvienību miliči un karavīri.

Kad Oktobra laukumā centās nokļūt aptuveni 200 Ņekļajeva atbalstītāju, milicijas specvienības demonstrantu pūlī iesvieda trokšņa granātas, bet vairākus demonstrantus piekāva ar stekiem.

Sadursmē vairāki cilvēki ievainoti, arī pats Ņekļajevs, apliecināja kandidāta preses sekretāre Jūlija Drančuka. Ņekļajevs ar otrās pakāpes smadzeņu satricinājumu nogādāts slimnīcā.

Prezidenta vēlēšanu dienā Minskā bija ierobežota pieeja tīmekļa pakalpojumiem, ko opozīcija izmantoja, lai koordinētu protestus pret vēlēšanu falsifikāciju, vēsta Ukrainas interneta medijs TSN.

"Cita starpā nedarbojas "Facebook", "Twitter", "Google talk" un "Google mail"," pa telefonu no Minskas pastāstīja laikraksta "Ukrainskaja Pravda" korespondents.

Nedarbojas tikpat kā neviena e-pasta sistēma un "LiveJournal" blogi.

Tīmekļa sakarus Baltkrievijā kontrolē vienīgais interneta pakalpojumu sniedzējs "Beltelekom".

LETA/Foto:AFP