Pasaulē
2012. gada 16. jūlijs, 12:12

Budapeštā atklāj meklētākā nacistu noziedznieka atrašanās vietu

Jauns.lv

Pasaulē meklētākais nacistu noziedznieks ungārs Laslo Čižiks-Čatari, kas apsūdzēts par saistību ar 15 700 ebreju nogalināšanu, ir atrasts Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā.

"Apstiprinu, ka ir identificēts, ka Laslo Čižiks-Čatari atrodas Budapeštā," sacīja Simona Vīzentāla centra direktors Efraims Zurofs, piebilstot, ka "visa operācija bija izplānota Izraēlā".

"Šis ir mūsu darba sadarbībā ar britu laikrakstu  "Sun" rezultāts," norādīja Zurofs.

Svētdien "Sun" svētdien vēstīja, ka 97 gadus vecais Čižiks-Čatari ir atrasts Budapeštā. Zurofs piebilda, ka informatoram, kas atklāja ziņas par meklētā nacistu noziedznieka atrašanās vietu, ir izmaksāta 25 tūkstošus ASV dolāru (14 tūkstošu latu) liela prēmija.

Informācija par Čižika-Čatari noziegumiem un atrašanās vietu nodota Ungārijas prokuratūrai.

Ungārijas prokuratūra informēja, ka izskata jaunos pierādījumus, savukārt Zurofs apliecināja, ka "Sun" ir nofotografējis un nofilmējis Čižiku-Čatari.

Tiek uzskatīts, ka Čižiks-Čatari ir saistīts ar 15 700 ebreju nāvi, par ko 1948.gadā viņam aizmuguriski tika piespriests nāvessods.

Simona Vīzentāla centrs, kas savu meklētāko nacisma noziedznieku sarakstā Čižiku-Čatari ievietojis pirmajā vietā, norādīja, ka ir pierādījumi, kas apliecina, ka viņam bija "galvenā loma apmēram 300 ebreju deportācijā no [Slovākijas pilsētas] Košices uz Kameņecu-Podoļsku Ukrainā, kur 1941.gadā gandrīz visi no viņiem tika noslepkavoti". Tāpat viņš 1944.gadā bijis saistīts ar tūkstošiem ebreju deportāciju no Košices un tās apkārtnes uz Aušvicas (Osvencimas) nāves nometni.

Pēc tam, kad Čehijas tiesa viņam aizmuguriski piesprieda nāvessodu, Čižiks-Čatari aizbēga uz Kanādu, kur ar viltotu identitāti strādāja par mākslas dīleri, līdz 1995.gadā tika atmaskots, bet viņam atkal izdevās aizbēgt.

LETA