Skandāls! Igaunijā tievēšanu reklamē, piesaucot nacistu nometni
Pretrunīgi vērtētā novājēšanas tablešu reklāma igauņu laikrakstā „Eesti Ekspress” ar Būhenvaldes koncentrācijas nometnes attēlu.
Pasaulē
2012. gada 6. septembris, 19:45

Skandāls! Igaunijā tievēšanu reklamē, piesaucot nacistu nometni

Jauns.lv

Viens no lielākajiem igauņu laikrakstiem „Eesti Ekspress” novājēšanas tabletes reklamējis, izmantojot Būhenvaldes ieslodzīto fotogrāfiju ar uzrakstu: „Būhenvaldē nebija neviena resnā!”

Skandālu izraisījusi „Eesti Ekspress” publicēta reklāma, kurā uz Būhenvaldes koncentrācijas nometnes ieslodzīto attēla fona rakstīts: „Viens, divi, trīs... Doktora Mengeles notievēšanas tabletes ar tevi izdarīs brīnumus.” Zem attēla pavēstīts: „Būhenvaldē nebija neviena resnā.”

Pretrunīgā reklāmas kampaņa, kura, visticamāk, publicēta kā „joks”, izsaukusi daudzu sašutumu, kuri uzskata, ka tā ir ņirgāšanās par nacistu koncentrācijas nometnēs ieslodzīto upuriem un pārkāpj visas ētikas normas.

Tallinas vicemērs Mihails Kilvarts savā Facebook profilā norāda, ka nevajadzētu jokot ar šādām tēmām. „Kā vispār var jokot ar tādām tēmām kā cilvēku masveida iznīcināšana?” jautā Kilvarts.

„Vai jūs, cienījamie „Eesti Ekspress” redaktori, vispār zināt, ka Būhenvaldē tika nomocīti 56 549 cilvēki? Un to, ka doktors Jozefs Mengele, kurš, starp citu, darbojās nevis Būhenvaldē, bet gan Osvencimā, ar ebrejiem veica zvērīgus eksperimentus?

Viņš personīgi nodarbojās ar gūstekņu atlasi, un savas darbības laikā uz gāzes kamerām nosūtīja vairāk nekā 40 000 cilvēku. Vai jums tas šķiet smieklīgi?” pie redakcijas vēršas Tallinas vicemērs.

Jāteic, ka šis ir jau otrais šāda veida skandāls Igaunijā pēdējo pāris nedēļu laikā.

Augusta beigās Igaunijas gāzes uzņēmumam „GasTerm Eesti” nācās atvainojies par Aušvicas koncentrācijas nometnes attēla izmantošanu reklāmā, kas bija ievietota kompānijas mājaslapā.

Reklāma, kurā redzami koncentrācijas nometnes vārti ar uzrakstu „Arbeit macht frei” („Darbs dara brīvu”), kompānijas mājaslapā tika ievietota ar saukli: „Gāzes apkure - elastīga, ērta un efektīva.” Pēc saņemtajām sūdzībām reklāma no mājaslapas tika izņemta. Tagad tajā lasāma atvainošanās.

„Mēs vēlējāmies paskaidrot, ka gāze CH4, (ko kompānija izmanto), nav toksiska un var tikt izmantota ēku apkurināšanai, pat tādu, ar tik skumju vēsturi, igauņu portālam dzd.ee norādīja „GasTerm Eesti” direktors Svens Linross.

Jāatgādina, ka laika posmā no 1940. līdz 1945. gadam Aušvicas nāves nometnē tika nogalināts aptuveni 1,1 miljons cilvēku, tostarp miljons Eiropas ebreju.

Linross uzsvēra, ka kompānijas mērķis nav bijusi etniskā naida kurināšana. „Hitlers nogalināja sevi, jo saņēma gāzes rēķinu (..), daudzi cilvēki smejas par to, bet es ne. Es apmeklēju Aušvicu ar šausmām. Man žēl upuru un viņu ģimeņu,” atzīmēja Linross.

Kasjauns.lv/ Foto: ekrānšāviņš no „Eesti Ekspress”

Tēmas